Volledig scherm
Spelers van Dallas Cowboys knielen op het moment dat het Amerikaanse volkslied wordt gespeeld. © AP

Trump dreigt met belastingmaatregelen tegen 'respectloze' NFL-teams

Donald Trump blijft zich storen aan American footballers uit de NFL die knielen tijdens het afspelen van het Amerikaanse volkslied. De president van de Verenigde Staten dreigt nu zelfs om de belastingwet aan te passen om zo de ploegen tot de orde te roepen.

,,Waarom krijgen de teams uit de NFL enorme belastingvoordelen, terwijl ze op hetzelfde moment geen enkel respect tonen voor ons volkslied, onze vlag en ons land", vraagt Trump zich af via Twitter. ,,Verander de belastingwet!"

Afgelopen weekend stapte vicepresident Mike Pence op tijdens een NFL-wedstrijd tussen Indianapolis Colts en San Francisco 49ers, toen spelers tijdens het volkslied knielden. Dit is een teken van protest tegen politiegeweld in de Verenigde Staten tegen voornamelijk zwarte Amerikanen.

,,Ik heb vicepresident Pence gevraagd om het stadion te verlaten als ook maar één speler zou knielen en daarmee het land zou beschadigen", was de tekst van een tweet die Trump nog diezelfde avond de wereld instuurde. ,,Ik ben trots op hem en zijn vrouw Lady Karen."

Overheidssteun

Teams in de NFL betalen wel gewoon belasting, maar krijgen vaak overheidssteun bij het bouwen van stadions.

Trump riep eerder NFL-eigenaren al op om stevig op te treden tegen American footballers die weigeren te staan tijdens het volkslied, en de hand op het hart te houden. ,,Haal die klootzak meteen uit het veld", riep hij tijdens een toespraak. ,,Hij is ontslagen. Ontslagen."

De eigenaren van de NFL overwegen nu om staan tijdens het volkslied voor spelers verplicht te stellen. Volgende week is daarover een vergadering.