Volledig scherm
PREMIUM
Sanne Wevers. Inzet: met behulp van 3D-lasertechniek worden de elementen in een oefening herkend ter ondersteuning van de jury. © Getty Images

Turners en turnsters opgelet: hier komt de robotjury

Bij de WK turnen in Stuttgart wordt deze week de eerste stap gezet naar een robotjury. De dagen van de mens die de beslissingen neemt achter een tafel lijken geteld.

Volledig scherm
Morinari Watanabe. © BSR Agency

Door Marcel Luyckx

Miljoenen heeft het project al gekost. Honderd engineers van het Japanse IT-bedrijf Fujitsu zijn er al jaren mee bezig. Na een test onlangs op de WK voor junioren heeft Stuttgart de primeur. Op de WK zet de internationale gymnastiekfederatie (FIG) het geavanceerde jury-ondersteuningssysteem (JSS genoemd) voor het eerst in.

Het blijft voorlopig beperkt tot controlemiddel voor de supervisor bij protesten tegen de D-score (voor de moeilijkheidsgraad, D=difficulty) en dan alleen nog op vier van de tien toestellen (voltige, ringen, sprong mannen en vrouwen). Het is het begin van een ontwikkeling in een jurysport die niet te stuiten is. Want het mag niet zo zijn dat een sporter die twintig jaar of meer van zijn leven investeert in turnen, het slachtoffer wordt van een menselijke beoordelingsfout. Dat stelde FIG-voorzitter Morinari Watanabe in Stuttgart bij de presentatie van JSS. De Japanner sprak van een stap voorwaarts naar gerechtigheid.

Tekst gaat verder onder foto