Volledig scherm
© anp

UCI wil veldrijden op programma Winterspelen

Een afvaardiging van de internationale wielrenunie UCI pleit volgende week bij het Internationaal Olympisch Comité voor een olympische status voor het veldrijden, waar het de Winterspelen betreft. Die opwaardering moet de redding betekenen van de crosswereld, waarin nu slechts organisaties uit een handvol landen serieus investeren.

De discussie werd in het verleden al vaker gevoerd zonder succes, maar Peter van den Abelee, bij de UCI verantwoordelijk voor het 'offroad' fietsen, ziet toch mogelijkheden. In de reglementen van het IOC is opgenomen dat alle sporten van de Winterspelen 'moeten worden beoefend op sneeuw en ijs als ondergrond'.

'Als het IOC die zin wil vervangen voor 'moet uitsluitend beoefend worden tijdens de wintermaanden', dan is er mogelijk een opening,'' aldus Van den Abeele in de Belgische pers.

Eerder probeerde de crosswereld binnen te dringen op de Zomerspelen, maar de sport werd te klein bevonden. Met de nieuwe voorzitter en fervent crossliefhebber Brian Cookson als aanjager mikt het UCI nu op een ticket voor de Winterspelen. Van den Abeele: 'Als het IOC meewil, zou in één klap de internationalisering van de cross een feit zijn. Olympische comités van allerlei landen zullen dan plots wél investeren in cyclocross.'