Volledig scherm
Het drama van Usain Bolt in beeld! © REUTERS

Usain Bolt ontroostbaar na dramatisch afscheid

Usain Bolt zou nog één keer een magische sprint uit zijn turbodijen schudden. Maar hij hinkelt, struikelt en eindigt met een acrobatische koprol languit op de baan. Getroffen door een – op het oog – hamstringblessure in zijn allerlaatste race. Het zijn nu al beelden voor de eeuwigheid.

Door Pim Bijl

Zo eindigt de imposante carrière van een van de grootste sporters aller tijden niet met een gouden medaille om zijn nek, maar met een rolstoel naast zich. In het Olympic Stadium zien de ruim 60.000 fans de sprintlegende tijdens de 4x100 meter-finale in volle achtervolging op de Brit Nethaneel Mitchell-Blake plots naar zijn hamstring grijpen. In de herhalingen is duidelijk te zien dat de pijn er abrupt in schiet. Er rolt een ‘F*ck’ over zijn lippen.

Lang blijft Bolt daarna op de baan liggen, met zijn handen voor zijn van pijn vertrokken gezicht. Van de rolstoel maakt hij uiteindelijk geen gebruik. Hij wordt omhoog geholpen door zijn teamgenoten en verlaat na wat haperingen op eigen kracht de baan. Af en toe in zijn handen klappend om het publiek te bedanken, maar vooral met een chagrijnige blik, meermalen hoofdschuddend.

Het is een vreemd slotakkoord van een man die sinds 2008 niet verliezen kon op internationale toernooien. De achtvoudig olympisch kampioen, elfvoudig wereldkampioen, wereldrecordhouder op alle drie de sprintafstanden had in Londen glorieus afscheid willen nemen, maar plots zag de wereld een kwetsbare Bolt. Op de 100 meter bleek hij een groots verliezer, op de 4x100 meter bleek ook zijn lichaam grenzen te kennen.

Het afscheidstoernooi van Usain Bolt, snelste man ooit, is er een vol dramatiek.

Volledig scherm
Usain Bolt valt uit met een blessure in zijn laatste wedstrijd. © REUTERS
Volledig scherm
© Foto: Margarita Bouma
  1. Volleyballers herstellen zich tegen Estland knap van lesje tegen Polen
    Naar achtste finale EK

    Volleybal­lers herstellen zich tegen Estland knap van lesje tegen Polen

    De Nederlandse volleyballers hebben zich bij het EK vroegtijdig verzekerd van een plaats in de achtste finales. In de voorlaatste groepswedstrijd was Oranje in Amsterdam met 3-1 te sterk voor het nog puntloze Estland. De setstanden waren: 22-25 25-19 25-19 25-20. Voor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza was het de derde poulezege in de vierde speelronde. Afgelopen zondag was het thuisteam niet opgewassen tegen wereldkampioen Polen.