Volledig scherm
© ANP

Van der Weijden wil record 24 uur zwemmen

Maarten van der Weijden wil zijn naam in het Guinness Book of Records. De olympisch kampioen openwater van 2008 doet volgende week een poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren. Hij zal zijn baantjes trekken in SwimGym in Amsterdam.

''Kilometer voor kilometer, baan voor baan en slag voor slag zal ik deze uitdaging volbrengen. Niet wetende hoeveel barrières en pijn ik ondanks de vele trainingsuren zal tegenkomen'', meldt Van der Weijden in de aankondiging. Het huidige wereldrecord is in 1989 neergezet door de Zweed Anders Forvass en staat op 101.9 kilometer. Het betekent 4080 baantjes zwemmen in het 25-meterbad.

Van der Weijden, die op negentienjarige leeftijd leukemie kreeg en daarvan genas, wil met zijn recordpoging aandacht vragen voor de 100.000 Nederlanders die elk jaar de diagnose kanker krijgen. Hij zal tijdens zijn slopende exercitie worden bijgestaan door onder anderen Marcel Wouda, Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman, Inge Dekker en tv-presentator Beau van Erven Dorens. Zij zullen baantjes met hem mee zwemmen.

De recordpoging van Van der Weijden start maandag 22 mei om 21.00 uur en eindigt op 23 mei om 21.00 uur. De recordaanval is live te volgen op www.beter.nu/24.