Volledig scherm
Sanne van Dijke in de halve finale van de EK judo © Foto: SCS/Soenar Chamid

Van Dijke naar finale op EK judo

Judoka Sanne van Dijke heeft bij de EK in Warschau de finale bereikt van de klasse tot 70 kilogram. De 21-jarige Brabantse nam in de halve finale de Française Marie Eve Gahié al snel in een houdgreep en liet niet meer los. Van Dijke scoorde daarmee een ippon en mag later vandaag in de Poolse hoofdstad om de Europese titel strijden.

De Nederlandse judoka won eerder in de kwartfinale in de golden score met waza-ari van Szabina Gercsák uit Hongarije. Een ronde eerder was ze de Oostenrijkse Michaela Polleres met ippon de baas.

De Wit

Volledig scherm
Frank de Wit (wit) © Foto: SCS/Soenar Chamid

Voor Frank de Wit is brons het hoogst haalbare. De 21-jarige Noord-Hollander zette in de halve finale tegen Alan Choebetsov een aanval in, maar de Rus nam het over en wierp De Wit op diens rug. Met een ippon voor Choebetsov was de partij direct beslist.

De voormalig wereldkampioen bij de jeugd won onlangs de Grand Slam van Parijs en stelde daarmee zijn kandidatuur voor de Europese titel. De Wit won drie partijen op ippon, maar liet zich in de halve finale verrassen door Choebetsov. Hij kan daardoor niet om het goud strijden, maar moet tegen de Rus Aslan Lappinagov proberen nog brons mee te pakken.