Volledig scherm
Michael van Gerwen met de trofee. © Lawrence Lustig/PDC

Van Gerwen na late versnelling naar derde Grand Slam-titel

16-12 zege op WrightMichael van Gerwen heeft voor het derde jaar op rij de Grand Slam of Darts gewonnen. De wereldkampioen was in de eindstrijd met 16-12 te sterk voor Peter Wright. Lang ging het gelijk op, maar een versnelling van Mighty Mike in de slotfase bleek de Schot te machtig.

Nabeschouwing

De finale tegen de excentrieke Wright ging tot 10-10 gelijk op. Van Gerwen plaatste daarna echter een break, direct gevolgd door een leg waarin hij 146 wist uit te gooien. Die versnelling bleek Wright te machtig, waarmee het beslissende gat was geslagen.

'Mighty Mike' kon uitlopen naar een 16-12 zege en kon daardoor weer bijna 125.000 euro bijschrijven op zijn toch al goedgevulde bankrekening. Het gemiddelde van Van Gerwen was 102.18, tegenover 97.71 van Wright.

Van Gerwen had in de halve finale al afgerekend met zijn Engelse rivaal Phil Taylor, die de Grand Slam of Darts al zes keer won. De 28-jarige Brabander versloeg 'The Power' met 16-8.

De darter uit Vlijmen won eerder dit jaar al The Masters, de Premier League, het Europees kampioenschap en de World Series Finals. In december en januari gaat 'Mighty Mike' op voor zijn derde wereldtitel.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© PRO SHOTS

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Van Gerwen wint!

Michael van Gerwen wint van Peter Wright met 16-12 en is de winnaar van de Grand Slam of Darts 2017!

15-12 Van Gerwen

Matchpoint voor Van Gerwen! De Brabander mag zelf beginnen aan de -misschien- laatste leg van dit toernooi!

14-12 Wright

Wright leeft nog! Hij gooit dubbel 1 met zijn laatste pijl en houdt zichzelf in leven.

14-11 Van Gerwen

Wright móet 110 uitgooien en doet dat niet, waardoor Van Gerwen weer een voorsprong kan pakken van drie legs.

13-11 Wright

Door wat mindere pijlen van Van Gerwen kan Wright zijn Nederlandse opponent breaken om weer wat dichterbij te sluipen.

13-10 Van Gerwen

En weer een klap voor Wright! Van Gerwen gooit 100 uit met twee pijlen en lijkt nu definitief weg. Op weg naar zijn derde titel bij de Grand Slam of Darts.

12-10 Van Gerwen

De turbo gaat aan bij Van Gerwen, die via een 146-finish op een voorsprong van twee legs komt. Is dit de beslissing in deze finale?

11-10 Van Gerwen

Daar is de break voor Van Gerwen! Hij profiteert van enkele missers van Wright en komt voor het eerst sinds lange tijd weer op voorsprong.

Gemiddeldes

Van Gerwen gooit na twintig gespeelde legs een gemiddelde met drie pijlen van 100.89, terwijl Wright het moet doen met 96.85. Het finishpercentage van de Schot is wél beter: 45.45% voor Van Gerwen tegenover 62.5% voor Wright.

10-10 Van Gerwen

Weer een pauze, weer een gelijkspel: 10-10 is de stand als Van Gerwen dubbel 20 met één pijl weet te vinden. Het blijft zeer spannend in Wolverhampton, waar deze Grand Slam of Darts de ontknoping nadert.

9-10 Wright

Wat Van Gerwen kan, kan ook Wright. En dan beter, want de Schot gooit 149 uit met Van Gerwen op een directe finish. Wat een partij!

9-9 Van Gerwen

Op een moment dat Wright op weg is naar een ruimere voorsprong, gooit Van Gerwen 114 uit en dat mag Wright weten. Mighty Mike viert het op zijn kenmerkende manier en trekt de stand weer gelijk.

8-9 Wright

Een prachtige 156-finish van Wright, die Van Gerwen hier pijn doet. De wedstrijd gaat langzaam richting de ontknoping!

8-8 Van Gerwen

Ook Mighty Mike heeft de helft van het aantal benodigde legs te pakken. Het gaat met veel moeite, maar alles is nog mogelijk: 8-8.

Wright halverwege

Peter Wright heeft acht legs te pakken en heeft er dus nog acht nodig voor de titel in Wolverhampton. De gemiddeldes: 99.94 voor Van Gerwen en 96.79 voor Wright.

7-8 Wright

Van Gerwen krijgt één kans op de dubbel 13, maar deze gaat mis, waardoor Wright via dubbel 2 toch de leg kan pakken en met een voorsprong de derde pauze ingaat.

7-7 Van Gerwen

Dankzij twee hoge scores (180 en 177) pakt Van Gerwen eenvoudig de 14de leg van de partij door in elf pijlen uit te zijn.

6-7 Wright

Het wordt een beetje eentonig op deze manier. Wright houdt keurig zijn eigen leg en komt weer een stap dichter bij de titel.

6-6 Van Gerwen

En de stand is opnieuw gelijk! Van Gerwen gooit met één pijl 32 uit en komt weer naast zijn rivaal uit Schotland.

5-6 Wright

Beide mannen mogen gooien voor 170, maar beide pogingen falen. Uiteindelijk gooit Wright dubbel 4 om weer op voorsprong te komen. Wright gooit nu boven de 100 gemiddeld (101.4).

laad oudere berichten