Volledig scherm
Michael van Gerwen met de trofee. © Lawrence Lustig/PDC

Van Gerwen wint Premier League na zinderende comeback

Het lijkt bijna een vanzelfsprekendheid: Van Gerwen die zijn derde Premier League-titel wint. Maar wat moest het uit zijn tenen komen. De man uit Vlijmen overleefde zes matchpijlen tegen Peter Wright.

Nabeschouwing

PDC Darts on Twitter

Michael van Gerwen - 2017 @Betway Premier League Champion! #LoveTheDarts

Sky Sports Darts on Twitter

Michael van Gerwen turns it around and snatches his third Premier League title! Sky Sports 3 now! https://t.co/tnOogIvG4m

PDC Darts on Twitter

HEARTBREAK for Peter Wright as he misses six darts for the title! But he played an amazing part in a brilliant final!

Door Pim Bijl

Terwijl pal naast hem een vuurwerkshow losbrak, veegde Michael van Gerwen met zijn handen de zweetdruppels van zijn voorhoofd af. Een brede lach en een keiharde brul volgde naast een ontgoochelde Peter Wright. De nummer 1 van de wereld behaalde gisteren alweer zijn derde Premier League-titel uit zijn carrière, zoals de bookmakers hadden voorspeld, maar wat was het een gigantische opluchting.

De 28-jarige Nederlander stond lang met zijn rug tegen de muur tegen Peter Wright. Het beeld van de finale: Van Gerwen met een gezicht op onweer, af en toe briesend en snuivend. Ontevreden met zijn scores, ontevreden over zijn dubbels die zo vaak de mist in gingen. Lijdzaam moest hij toezien hoe Peter Wright rap afstand nam en zelfs met een voorsprong van 3-7 de pauze in ging. Van Gerwen probeerde zich op te peppen.Dat lukte. Maar wat hing zijn zege aan een zijden draadje. Liefst zes keer kreeg Wright een kans om de finale te beslissen, maar steeds miste hij de dubbel.

Van Gerwen gaf na afloop toe dat hij toen met een nederlaag rekening hield. ,,Peter was vandaag heel dichtbij de zege, maar misschien werd de druk hem te veel. Ik ben koel en relaxed gebleven en heb toegeslagen op het moment dat het moest. Daar ben ik heel blij mee. Maar ik heb echt een moment gehad dat ik dacht dat ik ging verliezen. Dit is een geweldige comeback.''

Ongeloof
Wright kon amper geloven wat er was gebeurd: ,,Ik kan niet geloven dat ik zoveel dubbels miste'', stamelde 'Snakebite' na zijn nederlaag.

De Brabander had de eindstrijd bereikt door met 10-7 te winnen van Gary Anderson, in een herhaling van de laatste WK-finale. Wright versloeg in de halve finale recordkampioen Phil Taylor, die aan zijn laatste jaar bezig is, met 10-9.

Van Gerwen verdiende met zijn eindzege in de Premier League een cheque van 250.000 pond, omgerekend ruim 290.000 euro. 'Mighty Mike' schreef de lucratieve topcompetitie met de beste darters ter wereld in 2013 en vorig jaar ook op zijn naam. In 2014 en 2015 verloor Van Gerwen de finale van respectievelijk Raymond van Barneveld en Gary Anderson.

PDC Darts on Twitter

MICHAEL VAN GERWEN HAS DONE IT AGAIN!!! @MvG180 is the 2017 @Betway Premier League Darts Champion in a quite simply stunning final. https://t.co/GO4o4BXjLK

Volledig scherm
© PDC
Volledig scherm
© PDC
Volledig scherm
© PDC
Volledig scherm
© Sky Sports

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Afsluiting

We gaan dit liveblog afsluiten. Bedankt voor het volgen. Tot het volgende grote dartstoernooi.

Zege Van Gerwen

Van Gerwen raast in de laatste leg over Wright heen en wint voor de derde maal de Premier League en 250.000 Engelse pond. Wat een partij!

Volledig scherm
© PDC

Leg Van Gerwen

De laatste leg gaat er veel mis. Wright slaat de handen voor het gezicht als hij liefst zes matchdarts mist. Van Gerwen maakt er 10-10 van. Wat een sensatie. Kan het nog?

Leg Wright

Slechte leg van Van Gerwen en Wright maakt er 9-10 van.

Spanning

De spanning stijgt. Van Gerwen maakt er 9-9 van!

Leg Wright

Met een finish van 84 pakt Wright weer de leiding.

Gelijk

Van 2-7 naar 8-8! Van Gerwen flikt het. En nu doorgaan!

Leg Van Gerwen

Met een heerlijk leg maakt Van Gerwen er 7-8 van. Wight mist op dubbel 12 voor de leg. De volgende leg mag MvG zelf beginnen.

Leg MvG

Van Gerwen kan blijven hopen. De Brabander maakt er 6-8 van

Leg Wright

Van Gerwen mist teveel op de dubbels. Wright maakt er 5-8 van. Kan het nog? 104 gemiddeld voor Van Gerwen, 103 voor Wright.

Turboknop

Van Gerwen lijkt zijn turboknop te hebben gevonden. Hij maakt er 5-7 van.

Break

Het is hopen op een wederopstanding voor Van Gerwen na de pauze. En die komt er. De Brabander breekt en maakt er 4-7 van.

3-7

Van Gerwen maakt er voor de pauze nog 3-7 van. Totaal niet blij gaat de Brabander van het podium af. Het gemiddelde van de Brabanders is niet best. 99 voor hem, 105 voor de Schot.

Volledig scherm
© PDC

PDC Darts on Twitter

STILL ALIVE! He is four behind at the interval. MvG lands a 65 checkout to trail 7-3. Can he recover? #LoveTheDarts

2-7

Van Gerwen komt er totaal niet aan te pas. Wright maakt er 2-7 van. Kan het nog?

Leg Wright

En daar is de 2-6 voor Wight. Van Gerwen schudt met zijn hoofd. Het loopt niet zoals hij wil.

Leg Van Gerwen

Van Gerwen kan 125 niet uitgooien. Wright kan ook niet uit op 112. Hij mist de dubbel 16. MvG gooit vervolgens 80 uit.

Leg Wright

Het gaat telkens mis op de dubbels voor Van Gerwen. Wright maakt er 1-5 van. Wat gebeurt hier?

1-4

Van Gerwen faalt om Wright te breken. Die daarop de leg pakt. 1-4 voor de Schot.

1-3

En daar is de eerste leg voor Van Gerwen.

3-0

Van Gerwen heeft zijn turboknop nog niet gevonden. Wright maakt er 3-0 van! Het is wachten op de versnelling van de Brabander.

laad oudere berichten