Loui Sand als Louise tijdens het WK van 2017 als Zweeds international bij de vrouwen tegen Argentinië. Inzet: als speler van Kärra HF.
Volledig scherm
Loui Sand als Louise tijdens het WK van 2017 als Zweeds international bij de vrouwen tegen Argentinië. Inzet: als speler van Kärra HF. © ANP, Instagram Loui Sand

Van Louise naar Loui: transseksuele tophandballer debuteert in Zweedse eredivisie

Het is een primeur voor de Zweedse topsport: zaterdagavond debuteerde handballer Loui Sand in de eredivisie voor mannen, vijf jaar na het olympische debuut als Louise bij de Zweedse tophandbalsters. ‘Historisch’, kopten Zweedse kranten gisteren. En ook Sand was in de zevende hemel. ,,Ik ben zo verdomd dankbaar en blij voor wat er zaterdag is gebeurd.”

  1. Volleyballer Erik van der Schaaf maakt geen geheim van zijn homoseksualiteit: ‘Voetballers vrezen reacties publiek’
    PREMIUM

    Volleybal­ler Erik van der Schaaf maakt geen geheim van zijn homoseksua­li­teit: ‘Voetbal­lers vrezen reacties publiek’

    De volleyballers en volleybalsters van Sliedrecht Sport droegen afgelopen weekeinde een regenboogband om de arm en vestigden zo - enkele dagen na International Coming Out Day - extra aandacht op meer LHBTI-acceptatie. Voor Erik van der Schaaf, sinds dit jaar actief in Sliedrecht, was de actie extra speciaal: spreken over zijn homoseksualiteit is het taboestadium al ver voorbij.