Van Rijsselberghe stopt met surfen na mislopen Spelen: ‘Lekker naar huis’

Niet naar SpelenTweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe stopt met windsurfen. De 31-jarige windsurfer uit Texel verloor eerder deze week op de WK de strijd om het olympische ticket voor de Spelen van Tokio van vriend en trainingsmaat Kiran Badloe en besloot te stoppen.

,,Ik ga geen races meer varen en ben helemaal klaar”, liet Van Rijsselberghe bij de NOS weten. ,,Ik focus me nu op mijn eigen dingen en op Kiran die de sterren van de hemel mag varen.”

Bij het WK in Australië kwam afgelopen week het besef boven dat het mooi is geweest. ,,Ik vroeg mezelf elke dag af: hoe voel ik me nu? Verdrietig, teleurgesteld, kwaad? Als het ietsje minder ging, was er opluchting. Raar, maar ik wil eigenlijk gewoon lekker naar huis. Naar vrouw en kinderen. Diep onderin was de drive blijkbaar niet groot genoeg om alles op alles te zetten”, doelt hij op zijn mislukte jacht op een olympisch ticket. ,,Dan ben ik soms zo met het thuisfront bezig. Ik heb altijd met mijn hart gevaren, alleen was dat de laatste tijd een lastige opgave. Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om op de WK de sterren van de hemel te varen.”

Van Rijsselberghe veroverde goud bij de Spelen van Londen 2012 in de RS:X-klasse en prolongeerde zijn olympische titel vier jaar later bij de Spelen van Rio de Janeiro. Ook werd hij twee keer wereldkampioen.

Van Rijsselberghe is van plan om zijn surfvriend Kiran Badloe zo goed mogelijk klaar te stomen voor de Olympische Spelen. ,,Ik ga zorgen dat Kiran de puntjes op de i kan zetten komende tijd om in Tokio de sterren van de hemel te varen. Maar ik heb zelf mijn laatste race gevaren. Ik heb altijd met mijn hart gevaren, maar dat was de laatste tijd een lastige opgave.”

De windsurfer streed op het WK in het Australische Sorrento met Badloe om het enige Nederlandse startbewijs in de RS:X-klasse voor de Spelen. De windsurfers hadden beiden op de voorgaande twee WK’s goud en zilver veroverd en de beste van de twee op dit WK mocht naar Tokio.

Dorian van Rijsselberghe na het behalen van zijn tweede olympisch gouden medaille in 2016.
Volledig scherm
Dorian van Rijsselberghe na het behalen van zijn tweede olympisch gouden medaille in 2016. © Pim Ras Fotografie
Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe.
Volledig scherm
Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe. © lief of dorian
=
Volledig scherm
= © life of dorian