Volledig scherm
© EPA

Van Rouwendaal pakt zilver bij 25 kilometer zwemmen na ongekende inhaalslag

Sharon van Rouwendaal heeft niet haar vierde Europese titel kunnen veroveren. Op de 25 kilometer open water zwemmen tikte ze na vijf uur, negentien minuten en 34 seconden als tweede aan. Op één tiende van de winnares, de Italiaanse Arianne Bridi.

De Nederlandse leek tijdens de wedstrijd nog kansloos nadat ze een boei miste en 200 meter terug moest zwemmen. Ze verloor meer dan een minuut, maar wist daarna nog iedereen in te halen. Uiteindelijk tikte ze als tweede aan. Esmee Vermeulen werd zevende.

Eerder pakte Van Rouwendaal al het goud op de vijf en tien kilometer én bij het gemengde estafette onderdeel.

,,Ik had kramp en was duizelig, naar omstandigheden ben ik nog heel erg goed gefinisht'', vertelde Van Rouwendaal bij de NOS. ,,Ik had er zelf voor gekozen zo hard mogelijk bij de anderen weg te zwemmen. Je hoofd gaat alle kanten op, ik zag het niet meer zo goed en voelde dat het ondiep werd'', omschreef ze hoe ze merkte dat ze een boei had gemist. 

Inmiddels hadden de mannen de vrouwen bijgehaald en zwommen Bridi en Grangeon even in hun spoor. ,,Ik kwam in een tweede groepje mannen, maar die gingen niet hard genoeg. Ik had zo veel adrenaline dat ik weer naar de kop zwom. Maar eigenlijk was ik kapot en kreeg ik ook nog kramp in mijn kuiten.''

Toch kon Van Rouwendaal tevreden terugkijken op de EK: ,,Ik kwam hier voor één gouden medaille.''