Volledig scherm
PREMIUM
© Koen Verheijden

Van Vleuten: Ik ga niet meedoen om het meedoen

EK baanwielrennenNa de wereldtitel tijdrijden op de weg is de honger van Annemiek van Vleuten (35) nog niet gestild. De EK baanwielrennen, volgende week in Berlijn, moet uitwijzen of nóg een regenboogtrui mogelijk is, op de piste.

Quote

Ik ga alleen voor de WK als ik kansen zie voor die trui. Zo niet dan richt ik me op het voorjaar op de weg

Annemiek van Vleuten
Volledig scherm
© Koen Verheijden

Door Daan Hakkenberg

Het heeft een kwartiertje geduurd, maar dan is Annemiek van Vleuten weer aanspreekbaar. Ze heeft de tien rondjes op de wielerbaan - tweeënhalve kilometer - op volle snelheid net binnen de drie minuten afgelegd. Adem afgeknepen, benen ontploft, maar ze stapt met gebalde vuisten van de baan. Van Vleuten reed op schema voor een persoonlijk record op de drie kilometer, de afstand die ze volgende week bij de EK in Berlijn moet rijden. ,,Dus nu begint het echt te kriebelen.’’

Hoe diep ze gaat bij zo’n laatste test? Nou, dat sprintkampioene Dafne Schippers op het middenterrein een training geeft aan een klasje genodigden van een sponsor, is Van Vleuten bijvoorbeeld volledig ontgaan. ,,Want ik zie dan echt even helemaal niets meer’’, beschrijft ze de pijn waarmee ze van haar fiets stapte.

Lachend: ,,En normaal gesproken zou ik nu vakantie vieren.’’ Laten we wel wezen, een paar weekjes vrij zou ook niet zo vreemd zijn. Zeker na een wielerjaar dat in januari in Australië begon en drie weken terug in het Noorse Bergen tot een climax kwam met een wereldtitel tijdrijden. En afgelopen weekeinde werd Van Vleuten en passant ook nog even nationaal kampioene op de mountainbike. Dat was vooral voor de lol, haast ze zich te zeggen.

,,En dit is wél serieus’’, zegt Van Vleuten (35) over het nieuwe doel dat ze zich heeft gesteld. Ze wil namelijk nóg een regenboogtrui. Op de individuele achtervolging op de baan. De WK zijn eind februari, hier op dezelfde baan in Apeldoorn. Vandaar dat bondscoach Peter Schep haar nu meeneemt naar de EK in Berlijn, waar moet blijken of Van Vleuten een reële kans maakt. ,,Ik ga nu het EK rijden en dan de wereldbeker in Polen, mits ik me daarvoor plaats. Daarna gaan we de balans opmaken’’, zegt ze zelf. ,,Want ik ga niet meedoen om het meedoen. Als ik het kan, dan bijt ik me erin vast. Ik moet aanknopingspunten vinden. Voor een medaille? Nou, mijn ambities liggen hoog hoor. Als ik denk dat een wereldtitel niet mogelijk is, dan doe ik het niet. Ik ga alleen voor de WK als ik kansen zie voor die trui. Zo niet, dan richt ik me op het voorjaar op de weg.’’