Volledig scherm
Daan Breeuwsma gaat onderuit tijdens de 1000 meter. © Foto: SCS/Sander Chamid

'Veilige boarding bij shorttrack verplichten'

Een flexibele boarding met kussens moet in het shorttrack zo snel mogelijk verplicht worden ingevoerd om ernstige ongevallen tegen te gaan. 

Dat is de stellige overtuiging van Wim De Deyne, die namens België zitting heeft in de technische shorttrackcommissie van de internationale schaatsunie (ISU).  ,,Het kan heel snel gerealiseerd zijn", betoogt hij. Aanleiding voor zijn dringende oproep is een harde crash van de Nederlander Daan Breeuwsma afgelopen zaterdag bij de wereldbeker in Dordrecht. Hij klapte met het hoofd naar voren op de boarding. 

,,Staat daar een vaste boarding, dan is er een groot probleem", besefte De Deyne. Nu kwam Breeuwsma er met wat pijn in de nek vanaf en kon hij zondag zelfs alweer in actie komen.

De Deyne maakt zich onder meer zorgen over de Europese titelstrijd, in januari 2018 in Dresden, enkele weken voor aanvang van de Olympische Spelen in Zuid-Korea. ,,Daar is een traditionele ijshockeyboarding. De schaatsers zijn in topvorm en de snelheden zijn zo hoog dat een dergelijke beperkte beveiliging eigenlijk onverantwoord is."