Volledig scherm
Rico Verhoeven houdt zich afzijdig van het dopingschandaal rondom Badr Hari en Hesdy Gerges.

Verhoeven houdt zich afzijdig van ‘dopingschandaal’ Hari en Gerges

Opschudding in de vechtsportwereld nadat maandagavond door Nieuwsuur bekend werd gemaakt dat kickboksers Badr Hari en Hesdy Gerges betrapt zijn op gebruik van verboden middelen. De zwaargewichten, van wie Hari nog onder contract staat bij 's werelds grootste kickboksorganisatie Glory, lijkt een zware schorsing boven het hoofd te hangen. Wereldkampioen Rico Verhoeven houdt zich voorlopig afzijdig van het 'dopingschandaal'. 

Na het onderlinge gevecht tussen Hari en Gerges werden in de urine van beide atleten sporen van verboden middelen gevonden. Volgens Nieuwsuur hangt de kickboksers nu een schorsing van maximaal vier jaar boven het hoofd. De dertigers stonden in maart vorig jaar tegenover elkaar. Het was de officiële comeback van Hari. 

Afgelopen weekend werd het kamp van Verhoeven ingelicht over het dopinggebruik van een aantal vechtsporters onder contract bij Glory. Behalve Gerges, inmiddels uitkomend voor kickboksbond Bellator, en Hari zou ook Mladen Brestovac betrapt zijn. De Kroaat verloor afgelopen jaar kansloos van Verhoeven. Eerder werd Ismael Lazaar na een duel met de ‘King of Kickboxing’ betrapt op gebruik van verboden middelen. Lazaar werd voor vier jaar geschorst. 

Namens zijn woordvoerder laat Verhoeven weten dat het buiten kijf staat dat hij zich ver bij doping vandaan wil houden. ,,Rico staat voor een schone sport en heeft daarom ook vaak bij GLORY aangegeven totaal geen problemen te hebben met welke vorm van dopingcontrole dan ook. Rico heeft zijn volledige leven erop ingericht om de topatleet te kunnen zijn die hij is en lang te blijven. Daar werkt hij keihard voor en wil dat ook niet te grabbel gooien door middel van welk stimulerend middel dan ook.”

Sluitend systeem

Het kamp van Verhoeven houdt zich op de vlakte wat betreft de aantijgingen tegen enkele zwaargewichten binnen de vechtorganisatie. ,,Wat anderen doen, weet Rico niet. Hij wordt zelf altijd gecontroleerd en dat mag zo blijven. Hij gaat er vanuit dat dit ook het geval is bij zijn tegenstanders. Het systeem zou dus sluitend moeten zijn voor iedereen. Dat zie je ook in andere sporten terug.”

Glory liet zich tot dusverre nog niet uit over de aantijgingen richting enkele (voormalige) kopstukken. Verhoeven wacht de reactie van de bond met interesse af en wil vooralsnog zelf geen oordeel velgen. ,,Rico is geen lijdend voorwerp en wil dat ook niet zijn. Glory mag zich daarover uitspreken en Rico zal dat met interesse volgen.”

Overigens heeft Rico Verhoeven nog altijd geen nieuw contract getekend bij Glory. Verhoeven's contract liep aan het einde van vorig jaar af en werd nog niet verlengd. 

Volledig scherm
Badr Hari in duel met Hesdy Gerges. Na dat duel zouden beide vechtsporters positief getest op verboden middelen hebben. © Ziggo