Volledig scherm
Vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Lady Karen Pence met hun hand op de borst bij het Amerikaanse volkslied. © Photo News

Vicepresident Pence stapt op bij NFL-duel wegens knielende spelers

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen zijn zondag uit protest opgestapt bij de wedstrijd tussen de American footballers van Indianapolis Colts en San Francisco 49ers in de NFL. Ze besloten het stadion van de Colts te verlaten omdat enkele spelers van de bezoekende ploeg knielden tijdens het Amerikaanse volkslied. 

Diverse spelers uit de NFL doen dit al een aantal maanden, als vorm van protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen.

President Donald Trump uitte hier vorige maand felle kritiek op. Trump ziet knielen tijdens het volkslied als gebrek aan respect voor alles waar de Amerikanen volgens hem voor staan. Pence scoorde dan ook punten bij de president door zondag op te stappen.

,,Ik heb vicepresident Pence gevraagd het stadion te verlaten als ook maar één speler zou knielen en daarmee ons land zou beschadigen'', schreef Trump op Twitter. ,,Ik ben trots op hem en op Second Lady Karen.''

Donald J. Trump on Twitter

I asked @VP Pence to leave stadium if any players kneeled, disrespecting our country. I am proud of him and @SecondLady Karen.

'Trots op soldaten, vlag en volkslied'

De organisatie van de NFL wilde niet reageren op de veelbesproken actie van Pence, die zelf op Twitter een foto plaatste waarop hij en zijn vrouw te zien zijn tijdens het volkslied met hun hand op het hart. ,,We zijn trots om samen met alle Colts te staan voor onze soldaten, onze vlag en ons volkslied'', zette de rechterhand van Trump erbij.

Vice President Pence on Twitter

We were proud to stand - with all our @Colts - for our soldiers, our flag, and our National Anthem 🇺🇸

Volledig scherm
Spelers van San Francisco 49ers knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. © AP