Volledig scherm
© AP

Vier paralympiërs sneller op 1500 meter dan olympiërs

Vier paralympische atleten hebben de 1500 meter voor mannen sneller gelopen dan hun collega's op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De vier, allemaal slechtziend, liepen in T12/T13, de klasse voor paralympische atleten met relatief het 'beste zicht'.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

De Algerijns Fouad Baka liep gisteren 3:49:59, waarmee hij een vierde tijd neerzette en dus net naast het brons greep. Opvallend detail: de winnaar van de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen begin augustus, de Amerikaan Matthew Centrowitz, liep een tijd van 3:50:00. Langzamer dus dan zijn paralympische collega die vierde werd. Zonder nuance zou Fouad dus een gouden plak op de Olympische Spelen hebben kunnen bemachtigen, mocht hij zich gekwalificeerd hebben voor de finale.

Nog harder dan Fouad Baka liepen de drie mannen die wel in de prijzen vielen. Henry Kirwa uit Kenia (3:49.59) haalde brons. Zilver ging naar de Ethiopiër Tamiru Demisse (3:48.59) en het goud ging met een tijd van 3:48.29 naar Abdellatif Baka, de tweelingbroer van Fouad. 

Tactiek
De neergezette tijd van de vier paralympiërs is met recht knap te noemen, maar helemaal identiek aan de Olympische Spelen is de wedstrijd op de Paralympische Spelen niet. Het verschil zit hem vooral in de tactiek waarmee gelopen wordt. Paralympische sporters met slecht zicht houden minder rekening met elkaar, ze wachten niet af op het moment om te versnellen en lopen met een 'andere gedachten'. Atleten met normaal zicht houden (onbewust) altijd rekening met elkaar, waardoor de twee wedstrijden een heel andere dimensie krijgen.

Daarnaast werd tijdens de Olympische Spelen in Rio een erg langzame tijd neergezet bij de mannen. Het wereldrecord op de 1500 meter voor mannen staat op 3:26:00. In Rio werd 'slechts' een tijd van 3:50,00 gelopen. In de halve finales werden daarentegen wel snellere tijden neergezet. Zo liep de Tsjech Jakub Holuša een tijd van 3:38:31. Een stuk sneller dan zijn paralympische collega's.

  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”