Volledig scherm
Caster Semenya. © REUTERS

VN neemt het op voor omstreden atlete Semenya

Vrouwelijke atleten dwingen om hun testosteronspiegel te regulieren zou in strijd kunnen zijn met de rechten van de mens. Dat zegt het college voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties, de UNHCR. 

De uitspraak komt net nu het internationaal sporttribunaal CAS uitspraak in de zaak van atlete Caster Semenya heeft uitgesteld.

De Zuid-Afrikaanse atlete (28) heeft van nature een hoge testosteronspiegel. De tweevoudig olympisch en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter moet van de atletiekfederatie IAAF medicijnen slikken om haar hoge waarden te verlagen, omdat ze vanwege de spierversterkende werking van testosteron onevenredig voordeel zou hebben ten opzichte van bijna al haar concurrentes. Semenya weigert dat en stapte naar het CAS.

De UNHCR adviseert sportorganisaties echter zich ,,te onthouden van praktijken die sportende vrouwen en meisjes dwingen of onder druk zetten onnodige, vernederende en schadelijke medische procedures te ondergaan.’'

Volledig scherm
Caster Semenya. © REUTERS
  1. De Pacer | Voor Aad de Mos is lopen als doping
    Podcast

    De Pacer | Voor Aad de Mos is lopen als doping

    Je zou Aad de Mos eerder in een voetbalpodcast verwachten, maar wij weten dat hij ook al een leven lang loopt, zeker op zondagmorgen. Als trainer hakte hij al knopen over opstellingen door tijdens zijn duurloop. De oplossing die hij thuis niet zag, zag hij tijdens het hardlopen wél. Een gesprek over verdwaalde Ikea-toeristen, aanvallen van buizerds, lopen op de tankbaan, de Oirschotse Heide en afsnijdende voetballers als Johan Cruijff.