Volleybal-coach verrast na nederlaag: ‘Ik heb er geen verklaring voor’

Geen Olympische SpelenDe olympische droom van de Nederlandse volleyballers is uiteengespat. Nadat er gisteren verloren werd van Servië, was vandaag ook Bulgarije op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Berlijn met 3-0 te sterk (25-19, 25-16, 25-15). Nederland ontbreekt al sinds 2004 op de Olympische Spelen. 

Bondscoach Roberto Piazza zag zijn spelers in drie sets kansloos verliezen van Bulgarije, na de eerdere nederlaag maandag tegen Servië. ,,Dat was echt een verrassing voor mij”, zei de Italiaan na de nederlaag tegen de Bulgaren. Volgens Piazza zaten zijn spelers in het begin goed in de wedstrijd en was er niets aan de hand. ,,We staan 8-7 voor, Martin Atanasov gaat bij Bulgarije serveren en we raken ineens al ons zelfvertrouwen kwijt en de wedstrijd was voor Bulgarije. Ik heb daar geen verklaring voor. In de zomer hadden we een stap vooruitgezet, dit is wel een stapje terug.”

Morgen wacht er nog een duel met Frankrijk, maar dat doet er voor Oranje niet meer toe. Nederland staat na twee nederlagen laatste in de groep met nul punten. Bulgarije gaat na twee zeges aan de leiding met vijf punten. Frankrijk heeft vier punten na de zege op Servië en de 3-2-nederlaag tegen Bulgarije. De Serviërs hebben drie punten na de zege op Oranje. De twee beste teams uit de poule gaan door naar de halve finale die vrijdag gespeeld wordt. Alleen de winnaar van het OKT krijgt een ticket voor de Spelen in Tokio.

Volledig scherm
Roberto Piazza. © AFP

Goed begin

De volleyballers begonnen nog goed in de eerste set en stonden met 8-7 voor. De Bulgaren liepen vervolgens met een reeks sterke punten uit naar 13-8. Die achterstand kwam Oranje, dat aanvallend veel fouten maakte, niet meer te boven. Meteen in de tweede set keek de ploeg van Piazza tegen een 4-0-achterstand aan en was het verschil gemaakt in het voordeel van de Bulgaren, die de set wonnen met 25-16.

Oranje rechtte even de rug in de derde set en kwam terug van 13-7 naar 13-11. Met sterke services en een goed blok vergrootten de Bulgaren hun voorsprong weer en was het snel afgelopen: 25-15.

Bulgarije maakte meer aanvallende punten en ook duidelijk meer punten op de service en met het blok. Nimir Abdel-Aziz scoorde nog vijftien keer. Thijs ter Horst en Fabian Plak kwamen slechts tot vier punten.

De volleybalvrouwen beginnen vanavond aan hun OKT. In Apeldoorn opent Nederland het toernooi tegen Azerbeidzjan.

Volledig scherm
© AFP