Volledig scherm
Bondscoach Gido Vermeulen (derde van links) instrueert zijn ploeg. © EPA

Volleyballers beginnen EK in Ahoy

De Nederlandse volleyballers beginnen het EK volgend jaar in Ahoy. De mannen van bondscoach Gido Vermeulen spelen tussen 13 en 16 september hun eerste drie groepswedstrijden in het Rotterdamse sportpaleis en verhuizen daarna naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam, voor wedstrijd vier en vijf. Deze historische locatie vlakbij het Olympisch Stadion was jarenlang de thuisbasis van de nationale ploeg.

Nederland organiseert het EK samen met België, Frankrijk en Slovenië. Aan het toernooi doen 24 landen mee, die in januari bij de loting worden verdeeld over vier groepen van zes. De vier beste landen uit iedere poule plaatsen zich voor de achtste finales. In het multifunctionele sportcomplex Omnisport in Apeldoorn wordt op 21 september een wedstrijd uit de achtste finales gespeeld en twee dagen later een kwartfinale. De halve finales zijn in Ljubljana en Parijs, de hoofdsteden van Slovenië en Frankrijk. De wedstrijd om het brons en de eindstrijd worden ook in Parijs gespeeld.

De ‘Lange Mannen’ verrasten op het recente WK in Italië en Bulgarije, waar ze als achtste eindigden en daarmee de A-status verdienden bij sportkoepel NOC*NSF. Het zorgt voor extra financiële inkomsten voor de volleyballers.

Nederland huisvestte twee keer eerder het EK voor mannen, in 1985 en 1997. Onder leiding van de toenmalige bondscoach Toon Gerbrands veroverden de volleyballers in 1997 met overmacht de Europese titel.