Volleyballers te sterk voor China in tweede WK-duel

VIDEODe Nederlandse volleybalmannen hebben hun cruciale tweede wedstrijd op het WK in Italië en Bulgarije gewonnen. China werd in vier sets verslagen: 25-21, 25-13, 23-25, 25-13.

,,Hier ben ik heel blij mee", reageerde bondscoach Gido Vermeulen voor de camera van Ziggo Sport. ,,De jongens hebben zich uitstekend aan het tactische plan gehouden. Ik vond ook dat we heel goed en agressief speelden." 

Nederland verloor de eerste wedstrijd op het WK met 3-0 van Canada. Het was dus zaak om in de tweede partij wel goed voor de dag te komen om nog een goede kans te behouden op het bereiken van de tweede ronde. En dat lukte uitstekend. In de eerste set kwamen de Chinese mannen nog redelijk mee met Nederland, maar de ploeg van Vermeulen trok die uiteindelijk met 25-21 overtuigend naar zich toe. 

De tweede set werd eveneens overtuigend gewonnen: 25-13. In de derde set toonde China veerkracht. In een gelijkopgaande set, waarin Nederland wel steeds minimaal een gelijke stand behield, bleef het spannend tot de laatste snik. Pas aan het einde van de set sloegen de Chinezen een gaatje en wonnen de set: 25-23.

Verder dan dat liet Nederland het niet komen. In de derde set werd al snel een ruime marge opgebouwd en die werd niet meer weggegeven. De derde en beslissende set werd met 25-13 gewonnen.

Groep B

Door de winst klimt Nederland naar een vierde plek in groep B. In die groep wonnen Canada en Brazilië allebei de eerste twee wedstrijden. Frankrijk en Nederland volgen met allebei één winstpartij en één nederlaag. China en Egypte verloren de eerste twee wedstrijden en staan onderaan. De eerste vier verzekeren zich van een langer verblijf op het WK.

Morgen speelt Nederland tegen olympisch kampioen Brazilië, overmorgen tegen Frankrijk en de dag daarna tegen Egypte. Vermeulen wilde het nog niet hebben over de afsluitende groepswedstrijd tegen Egypte, waarin zijn ploeg wellicht een vierde plaats kan veiligstellen. ,,Ik leef van dag tot dag. Eerst morgen Brazilië, dan tegen Frankrijk en dan pas tegen Egypte."

Volledig scherm
Het Nederlands volleybalteam. © EPA