Volleybalsters krijgen klop van Polen

SamenvattingEen plek in de halve finale was al binnen, wat dat betreft was er voor de Nederlandse volleybalsters niets te verliezen vanavond in de laatste wedstrijd van de poulefase tegen Polen. Maar in een met Nederlandse en Poolse fans gevulde hal in Apeldoorn verloor Nederland wel de strijd om moraal en vertrouwen. Het werd 3-1 (20-25, 23-25, 25-23, 23-25).

Bondscoach Giovanni Caprara koos voor dezelfde basis als een dag eerder, in de overtuigende winst tegen Bulgarije. Met talent Nika Daalderop binnen de lijnen en Lonneke Sloetjes, die sinds een paar dagen met maagproblemen kampt, langs de kant. Maar van de overtuiging en het solide spel van de dag daarvoor was tegen Polen, een van de outsiders voor de winst van het ene en laatste olympische ticket waar dit toernooi om gespeeld wordt, geen sprake.

Meerdere keren raakte Nederland een ruime voorsprong kwijt, mede door een goede Poolse blokkering en eigen fouten. Nederland, dat tot vanavond nog geen set af stond, had het moeilijk onder druk en moest het op één set na steeds afleggen. Maar uiteindelijk draait het om aankomend weekeinde, waarin beide teams elkaar zomaar weer kunnen treffen op de slotdag van het toernooi. De tegenstander in de strijd om een finaleplek wordt vandaag bekend, nadat de laatste wedstrijden in de poulefase zijn gespeeld.

De Kruijf noemde Polen een lastige tegenstander. ,,We stonden tegenover een muur, het was moeilijk daar overheen te komen. Pas in de derde set begonnen we een beetje te begrijpen hoe we onze aanval moesten opzetten”, zei ze tegen Ziggo Sport. ,,Als we de finale halen, dan denk ik dat we weer tegen Polen moeten. We kunnen onze ervaring van deze wedstrijd dan mooi meenemen.”

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
Floortje Meijners komt er niet aan te pas bij het Poolse blok met Magdalena Stysiak en Agnieszka Kakolewska. © ANP