Volleybalsters overtuigend langs Bulgarije

Naar halve finale OKTDe volleybalsters van Oranje hebben ook het tweede duel van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) overtuigend gewonnen. Na de zege op Azerbeidzjan (3-0) bleef Nederland ook tegen Bulgarije zonder setverlies: 3-0 (25-19, 25-19, 26-24). Door de zege op Bulgarije verzekerden de volleybalsters zich al van de halve finale van het OKT. Oranje besluit de poulefase morgen met een wedstrijd tegen Polen. 

In de derde set maakte Oranje een 15-12-achterstand ongedaan en werd op 24-23 een setpunt weggewerkt. In de eerste en tweede set kwam Nederland eigenlijk geen moment in de problemen en had het continu de leiding. Vooral door sterk aanvalsspel van Nika Daalderop en Anne Buijs was het verschil vrij groot. Daalderop kwam tot 19 punten, Buijs sloeg één punt minder binnen.

Volledig scherm
Vreugde bij de Nederlandse volleybalters na weer een punt tegen Bulgarije. © ANP

In de derde set was Oranje minder dominant. Mede door de nodige omzettingen bij de Bulgaren ging het gelijker op. In de slotfase werd Celeste Plak nog ingebracht en met Plak werd setverlies ternauwernood voorkomen. Na een uur en een kwartier benutte Oranje het eerste wedstrijdpunt door een fout in de aanval van de Bulgaarse speelsters.

Door de tweede zege op het OKT stelde Nederland een plek bij de eerste twee in de groep veilig. Dinsdag was de ploeg van Gianni Caprara al met 3-0 te sterk voor Azerbeidzjan. Donderdag treedt Oranje aan tegen Polen. De halve finales van het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen zijn zaterdag. Zondag wordt in de finale één ticket voor de Spelen vergeven. In de andere poule staat Duitsland er het best voor. De Duitse ploeg won woensdag met 3-1 van België.

Volledig scherm
De winst is binnen voor Oranje. © BSR Agency

Daalderop: Blij dat we geen energie verspillen
Nika Daalderop was blij dat het duel met Bulgarije niet uitdraaide op een lange partij. ,,Ik ben heel blij dat we de derde set er nog uittrokken en dat we geen energie verspild hebben”, zei Daalderop, die met haar ploeg nog een setpunt wegpoetste, voor de camera van Ziggo Sport. De 21-jarige Daalderop was met 19 punten een van de uitblinksters. ,,Ik denk dat het hele team goed heeft gespeeld. We hebben zoveel aanvalskracht op dit moment. Dit was een fijne wedstrijd om lekker in het ritme te komen. We hebben ze vanaf het begin onder druk gezet.”

Daalderop wil de groepsfase ongeslagen eindigen. Donderdag is Polen de tegenstander. ,,Het is wel hartstikke fijn, want deze zege haalt de druk er wel een klein beetje af voor donderdag. Maar we moeten volle bak gaan, dat lijkt me wel handig, ook voor het eigen gevoel.” Daar sloot Anne Buijs zich bij aan. ,,Dat is beter dan dat we slap spelen om tweede te worden in de groep. Dat zit ook niet in ons systeem”, aldus Buijs.

Volledig scherm
Celeste Plak. © BSR Agency