Pascal Janssen.
Volledig scherm
Pascal Janssen. © ANP

Waterpoloërs verliezen op EK ook van Frankrijk

De Nederlandse waterpoloërs kunnen op het EK maximaal als vijftiende eindigen. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer verloor in de strijd om de plekken 13 tot en met 16 van Frankrijk: 8-9 (3-3, 2-2, 1-2, 2-2). Oranje gaat woensdag met Malta uitmaken wie het toernooi als laatste afsluit.

De waterpoloërs hoopten vooraf op een plek in de top 8 van het EK. De mannen van Van der Meer begonnen het toernooi met een gewenste overwinning op Roemenië (9-8), maar ze verloren daarna van Rusland (9-15) en olympisch kampioen Servië (4-11). Omdat de Roemenen verrassend wonnen van Rusland, eindigden de waterpoloërs op basis van de onderlinge resultaten onderaan in de poule. Ze hadden gehoopt als nummer 2 of 3 van de poule naar de kruisfinales te gaan.

,,We kunnen wel steeds zeggen dat we prima spelen en veel kansen creëren. In de poulefase was dat ook het geval. Vandaag was het allemaal te slap, te mat en gewoon niet goed genoeg. Desondanks kregen we ook nu weer enorm veel kansen”, aldus Van der Meer, die vond dat zijn team de overtalsituatie vaak niet goed uitspeelde. ,,We spelen ‘m meestal nog best redelijk uit, maar we schieten veel te vaak tegen het blok of tegen de keeper op. We missen overduidelijk overtuiging in het schot. Dat heeft met kwaliteit te maken, maar ook met vertrouwen. Dat is op dit moment duidelijk even wat minder bij ons.”

De mannen van Van der Meer zien het EK als voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi, eind maart in Rotterdam. Voor eigen publiek hopen ze een ticket naar Tokio te bemachtigen.

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.