Volledig scherm
De Nederlandse waterpolosters verliezen van de VS. © EPA

Waterpolosters ook op WK onderuit tegen VS

VideoDe Nederlandse waterpolosters hebben het weer moeten afleggen tegen de Verenigde Staten. Op het WK in Gwangju verloor Oranje de tweede groepswedstrijd met 12-9 (3-2, 1-2, 4-3, 4-2) van de regerend olympisch en wereldkampioen. 

De ploeg van bondscoach Arno Havenga was de mondiale eindronde in de Zuid-Koreaanse stad begonnen met een enorme zege op het zwakke Zuid-Afrika (33-0).

De waterpolosters sluiten de groepsfase donderdag af tegen Nieuw-Zeeland. Het ligt voor de hand dat Oranje als tweede eindigt achter de VS, dat als groepswinnaar rechtstreeks doorgaan naar de kwartfinales. Nederland zal dan met de nummer drie van de andere poule gaan strijden om een plek bij de laatste acht.

Oranje moest de afgelopen jaren op grote toernooien steeds buigen voor ‘Team USA’. Zo ging de WK-finale van 2015 met 5-4 verloren en in de World League moesten de waterpolosters het onlangs ook voor het tweede jaar op rij afleggen tegen de toonaangevende ploeg bij de vrouwen, die zich al kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Nederland begon sterk aan het WK-duel met de VS en nam tot drie keer toe een voorsprong, via Simone van de Kraats (1-0), Bente Rogge (2-1 met een fraai boogballetje) en Iris Wolves (4-3 met een onderhands schot). De Amerikaanse vrouwen kwamen echter steeds terug. Keepster Joanne Koenders, die de zware taak heeft om Laura Aarts te vervangen, werd een paar keer in de korte hoek gepasseerd.

Aan het begin van het derde kwart liepen de Amerikaanse vrouwen uit naar 6-4, maar Oranje knokte zich terug. Nadat Sabrina van der Sloot voor de 7-7 had gezorgd, scoorde de wereldkampioen weer drie keer op rij. Maud Megens en Maartje Keuning brachten Nederland met nog ruim 2,5 minuut op de klok weer terug tot 9-10, maar de ervaring en klasse van de Amerikanen gaven de doorslag.

  1. Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaanse primeur in Dakar Rally

    Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaan­se primeur in Dakar Rally

    De Amerikaanse motorcoureur Ricky Brabec heeft zich verzekerd van de eindzege in de Dakar Rally. De 28-jarige coureur van Honda eindigde in de slotetappe door Saudi-Arabië van Haradh naar Qiddiya als tweede achter zijn Chileense teamgenoot José Ignacio Cornejo. Brabec, die in het klassement een comfortabele voorsprong had op zijn concurrenten, gaf minder dan een minuut toe in de klassementsproef over 167 kilometer.