Volledig scherm
Maud Megens schoot vijf keer raak tegen Israël. © BSR Agency

Waterpolosters openen EK met monsterzege op Israël

De Nederlandse waterpolosters hebben zich lekker kunnen inschieten tijdens hun eerste wedstrijd op het EK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De ploeg van bondscoach Arno Havenga won wel heel ruim van Israël: 22-3.

Maud Megens was topschutter met vijf goals. Iris Wolves, Sabrina van der Sloot en Brigitte Sleeking waren ieder drie keer trefzeker. Bijna alle internationals van Oranje die in het water kwamen, scoorden tegen het zwakke Israël.

Volledig scherm
Bondscoach Arno Havenga. © ANP

De waterpolosters maken dit EK jacht op titelprolongatie en azen bovenal op een ticket voor de Olympische Spelen. De kampioen van Europa kwalificeert zich voor Tokio 2020. De tweede plaats volstaat ook als Spanje, dat al zeker is van deelname aan de Spelen, het goud pakt.

Israël diende vooral als opwarmer voor de duels in de komende week waar het er echt om gaat. Italië en Spanje zijn op papier de zwaarste tegenstanders. Toch duurde het even eer de eerste goal viel. Maartje Keuning wierp pas in de vierde minuut raak, maar gaf wel de aanzet tot een doelpuntenregen. De periodestanden waren 4-0, 5-1, 7-1 en 6-1. Coach Havenga gunde zijn beide keepsters Joanne Koenders en Debby Willemsz om en om twee periodes speeltijd.

Duitsland is morgen de tweede tegenstander.