Volledig scherm
Barry Hearn op een archieffoto met Raymond van Barneveld. © pro shots

'We hebben Nederland hongerig gemaakt naar darts'

Barry Hearn, voorzitter en eigenaar van de Professional Darts Corporation (PDC), heeft genoten van 'zijn' WK. Spannend was het, op hoog niveau, altijd vol en de tv-cijfers waren hoog. ,,Maar we zijn nog niet waar ik wil zijn,'' zegt de Engelse dartstycoon.

Volledig scherm
Ruim een miljoen Nederlanders waren via de televisie getuige van een fantastisch duel tussen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen op het WK in Londen. © pro shots

Omroep RTL, die de uitzendrechten van het darts in Nederland bezit, kan alvast gaan sparen voor de volgende contract-onderhandelingen. Volgens de Engelse PDC-baas Barry Hearn betaalt de zender nu te weinig. En dat moet in 2019, als het contract afloopt, worden rechtgetrokken. ,,Jullie RTL zit nu voor een dubbeltje op de eerste rij. De zender heeft het gat goed opgevuld dat SBS liet liggen en is op een goed moment ingestapt. Het darts is nu veel meer waard, in Nederland ook natuurlijk,'' zegt de 67-jarige promoter, die in het darts de dienst uitmaakt.

Pas dit jaar durft Hearn het aan om met de Premier League Darts naar Nederland te komen. Op donderdag 12 mei zullen de beste darters een ronde van deze competitie afwerken in het Rotterdamse Ahoy. Hearn weet uit zijn hoofd dat er 9586 kaartjes beschikbaar waren en dat die binnen een uur werden verkocht. ,,We hadden ook wel een uitverkocht huis gehad als we twee jaar geleden naar Ahoy waren gekomen. Maar ik wacht graag het goede moment voor iets af.

,,Bovendien moet je ervoor zorgen dat de vraag naar je product groot wordt, dan stijgt de prijs. We hebben de Nederlanders laten wachten, ze hongerig gemaakt. Zoals een aantrekkelijke vrouw vaak bij mannen doet. Als je dan iets mag doen bij haar, heb jij het gevoel dat je iets hebt bereikt. De Premier League komt één avond langs. Dat willen mensen meemaken. En het mooiste is: voor de meesten is het darts bijzaak. Ze willen gewoon een mooie avond hebben. Die bieden wij hen."

Lees het volledige verhaal dinsdag in AD Sportwereld, in de digikrant of via Blendle.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement