Wereldkampioen Herlings kan het bijna niet geloven: 'Mijn droom is nu werkelijkheid'

,,Een droom die werkelijkheid wordt", zegt wereldkampioen van de MXGP Jeffrey Herlings over zijn race zondagmiddag. Als eerste Nederlander werd de motorcrosser uit Oploo voor eigen publiek in de koningsklasse kampioen: ,,Ik vind het echt ongelooflijk."

Herlings zegt dat hij het bijna niet kan geloven. ,,Het is gewoon een droom die werkelijkheid wordt", zegt Herlings in een interview met de NOS. ,,Ik ben gewoon wereldkampioen, voor eigen publiek. Dat is prachtig. Ik vind het echt ongelooflijk."

Volledig scherm
Nederlander Jeffrey Herlings valt zijn moeder Alise Kaathoven in de armen na het behalen van de wereldtitel in de MXGP-klasse op het TT Circuit Assen © ANP

Vooraf gaf Herlings aan dat hij de eerste manche op safe zou rijden met als doel het gat voor zijn enig overgebleven concurrent Antonio Cairoli onoverbrugbaar te maken. Hij is op de harde manier wijs geworden. ,,Het was vooral mentaal heel zwaar, met alles wat erbij kwam kijken", zegt Herlings in het interview. ,,Hoger dan dit is niet haalbaar in de motorcross."

Superieur

Herlings, fabrieksrijder bij KTM, startte het WK-seizoen van 2018 begin maart met een zege in Argentinië en denderde daarna door. The Bullet, zoals de bijnaam van de man uit Oploo luidt, werd in juni even afgeremd. Op 13 juni brak hij tijdens een training op het circuit van Berghem zijn sleutelbeen. Na een operatie miste hij de GP van Lombardije in Italië en pakte regerend wereldkampioen Cairoli zijn kans om 50 punten in te lopen in het kampioenschap. Op 1 juli won Herlings echter alweer in Indonesië. 

De eerste manche moest hij nog aan zijn Italiaanse rivaal laten, het betekende zijn laatste nederlaag van het seizoen. In Zwitserland boekte Herlings zijn 80ste GP-zege en een paar weken later in Turkije verbrak hij twee records. Nog nooit won een motorcrosser 15 GP's en 29 manches in 1 WK-seizoen. Na zijn 30ste manchezege was de wereldtitel zondag 16 september in Assen een feit. Nu Herlings een jaar lang gevrijwaard bleef van grote blessures, kon hij laten zien hoe groot zijn potentieel is. Hij was superieur. 

Herlings was in zijn imposante carrière al drie keer (2012, 2013, 2016) de beste in de MX2-klasse (250cc).