Volledig scherm
Magnus Carlsen probeert momenteel tegen Fabiano Caruana zijn wereldtitel te prolongeren. © EPA

Wereldkampioen schaken Carlsen opnieuw naar Wijk aan Zee

De twee finalisten van vorig jaar schuiven in januari weer aan in het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De Noorse grootmeester Magnus Carlsen en de Nederlandse troef Anish Giri zijn de blikvangers van de 81ste editie van Tata Steel Chess.

Carlsen is recordhouder met zes overwinningen in het prestigieuze Nederlandse schaakevenement. Hij versloeg vorig jaar Giri in een tiebreak. De Noor verdedigt momenteel in Londen zijn wereldtitel in een tweekamp met de Amerikaan Fabiano Caruana.

Caruana komt niet. Volgens toernooidirecteur Jeroen van den Berg heeft hij behoefte aan rust. Giri denkt dat Wijk aan Zee hem niet zo bevalt. ,,Vorig jaar speelde hij slecht.‘’

Andere grote namen die meedoen vanaf 11 januari zijn de Indiase grootmeester en vijfvoudig winnaar Viswanathan Anand en de Rus Vladimir Kramnik. Schakers in vorm zijn Sjachriar Mamediarov uit Azerbeidzjan, de nummer 3 van de wereld, en de Chinees Ding Liren, de nummer vier op de mondiale ranking.

De 19-jarige Jorden van Foreest is de tweede Nederlander in de A-groep. Hij maakt zijn debuut. ,,Ik weet dat hij een lastige periode achter de rug heeft, dus dit toernooi is een geweldige kans om te laten zien wat hij kan en een enorme motivatie voor hem'', weet Giri.