Volledig scherm
Lilian de Geus toont de Nederlandse vlag. © Watersportverbond

Windsurfster De Geus grijpt wereldtitel

Lilian de Geus heeft voor het eerst de wereldtitel veroverd. De 26-jarige windsurfster is al voor de medalrace zeker van het goud bij de WK voor de kust van Aarhus. 

Na twee bronzen medailles op de WK's van 2015 en 2016 mag De Geus zich nu voor het eerst wereldkampioen noemen. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 greep ze net naast de medailles (vierde).

De Nederlandse zeilster won vandaag twee van de laatste drie reguliere races, terwijl haar grootste concurrente Yunxiu Lu uit China tegenvallende resultaten neerzette. De Geus sloeg daardoor aan kop van de ranglijst een groot gat. Met alleen de medalrace voor de top tien nog op het programma, heeft ze liefst 40 punten voorsprong op de nummer twee, de Française Charline Picon.

De Geus moet weliswaar de medalrace nog varen voordat ze officieel het goud om haar nek gehangen krijgt, maar ze vierde alvast een feestje op het water. Met de Nederlandse vlag boven haar hoofd stond ze op haar plank na de laatste reguliere race, waarin de geboren Blaricumse vierde werd.

Volledig scherm
Lilian de Geus (rechts). © Watersportverbond

,,Ik kwam over de finish en ze zeiden dat ik klaar was. Ik ben wereldkampioen! Echt geweldig'', zei De Geus. ,,Ik had een lastig jaar na Rio en dan is het toch wel super dat ik hier de wereldtitel kan pakken. Al mijn concurrenten van Rio waren ook hier. Heel lekker om revanche te kunnen nemen."

Bij de mannen komt er ook een Nederlandse wereldkampioen. Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe gaan als nummers één en twee van het klassement zondag in de medalrace uitmaken wie het goud pakt. Van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van Londen 2012 en Rio 2016 in de RS:X, handhaafde zich aan kop, terwijl Badloe van de vijfde naar de tweede plek steeg. Het verschil tussen de twee Nederlanders, die ook elkaars rivalen zijn in de strijd om een olympisch ticket naar Tokio 2020, bedraagt 13,6 punten. De Fransman Louis Giard heeft als nummer drie van het klassement al zo'n grote achterstand op Van Rijsselberghe (28 punten) dat hij hooguit zilver kan pakken.

Volledig scherm
Lilian de Geus wordt omhelsd. © Watersportverbond
  1. Olympisch kampioen Kiprop vier jaar geschorst wegens dopinggebruik

    Olympisch kampioen Kiprop vier jaar geschorst wegens dopingge­bruik

    Voormalig olympisch en wereldkampioen op de 1500 meter Asbel Kiprop is voor vier jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. De Keniaanse hardloper wordt door de disciplinaire commissie van de Athletics Integrity Unit (AIU) bestraft omdat hij eind 2017 bij een out-of-competition dopingtest betrapt werd op het gebruik van epo. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 3 februari 2018 en dus staat de 29-jarige Kiprop nog tot begin 2022 aan de kant.