Volledig scherm
Justin Pipe in zijn partij tegen Bernie Smith. © Lawrence Lustig/PDC

Winnende Pipe speelt darts in slowmotion

Tergend traag gooit Justin Pipe zijn pijlen. En of het nog niet lang genoeg duurde, kwam er ook nog een vijfde set incusief sudden death tegen Bernie Smith. Hij won wel.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Justin Pipe viert zijn zege. © Lawrence Lustig/PDC
Volledig scherm
© Lawrence Lustig/PDC

Door Pim Bijl

Met Justin Pipe als laatste partij van de avond voelt het publiek al vooraf nattigheid. Ze weten dat dit weleens een laat avondje zou kunnen worden. De Engelsman staat erom bekend. Hij gooit zijn pijlen zo langzaam dat de wedstrijd hoe dan ook vertraging oploopt. Ondertussen vult Twitter zich met plaatjes van luiaards.

Pipe speelt darts in slowmotion. Niet zonder reden. Na een heftig auto-ongeval raakte zijn rechterarm drie maanden verlamd. Zijn langzame speelstijl komt voort uit het revalidatietraject en de trage armbewegingen die hij toen dagelijks moest afwerken. Hij zou inmiddels wel iets sneller kunnen gooien, maar dan zegt hij zich niet meer goed te kunnen concentreren. Mooi weetje: voordat hij professioneel ging darten was hij boomchirurg.

Over het gooien van de drie pijlen doet hij zo'n twintig seconden, dat is zo'n vijf seconde langer dan Phil Taylor. Maar snelle spelers, zoals Vincent van der Voort en Adrian Lewis, zijn tweemaal zo snel. Jelle Klaasen maakt er geen geheim van dat hij een hekel heeft aan spelen tegen langzame spelers als Pipe en Brendan Dolan. Maar Pipe, als 27ste geplaatst voor dit toernooi, haast zich voor niets of niemand.

,,Af en toe komt er iemand in het circuit op mij af om te klagen over mijn trage tempo, maar dat is meestal als ze hebben verloren." Hij doet het ook niet om de ander uit hun spel te halen, bezweert hij. ,,Ik loop snel naar het bord, haal mijn pijlen snel uit het bord en loop snel terug. Ik gooi alleen traag. Als het tactiek was geweest dan zou ik ook de boel vertragen op andere momenten."

Het voorgevoel van de fans was terecht. De partij kabbelde traag voort en uiteindelijk moest er een vijfde set en een sudden death aan te pas komen. Daarin was Pipe Smith de baas, waardoor Alexandra Palace hem in de tweede ronde terug zal zien tegen Phil Taylor voor een nieuwe wedstrijd in slowmotion.

Uitslagen vandaag
Pipe (Eng, 27) - B. Smith (NZl) 3-2
Whitlock (Aus, 10) - Schindler (Dui) 3-1
M. Smith (Eng, 13) - Lennon (Ier) 3-2
Voorronde (best of 3 sets): Zong (Chi)- B. Smith (NZl) 0-2

Bekijk HIER het complete programma en alle uitslagen.


Volledig scherm
Michael Smith. © Lawrence Lustig/PDC

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afsluiting

Het was weer een lange zit, maar we sluiten dit liveblog af. Bedankt voor het volgen. Tot morgen!

Zege Pipe

Justin Pipe gaat na een benauwde 3-2 zege op de Nieuw-Zeelandse qualifier Bernie Smith door naar de tweede ronde op het WK darts. Tegenstander daarin is Phil Taylor.

Gelijk

Het wordt 2-2 in legs in de beslissende set. Er moet met twee legs verschil worden gewonnen.

Break Smith

Met dubbel 18 breekt Smith Pipe en hij gaat naar een 2-1 voorsprong in legs.

Leg Smith

Met een prima finish van 86 pakt Smith de eerste leg van de vijfde, beslissende set. Krijgen we weer een stunt in Ally Pally? De gemiddeldes zijn iets gestegen naar rond de 90.

Leg SMith

Met een prima finish van 104 pakt Bernie Smith de derde leg van de vierde set.

Set voor Smith

Bernie Smith maakt er 2-1 in sets van tegen Justin Pipe. De gemiddeldes voor beide darters liggen iets onder de 85.

Tweede set voor Pipe

Ook de tweede set in deze langzame slotpartij is voor Justin Pipe.

Set voor Pipe

Pipe pakt ook de derde leg en dus de eerste set.

Leg voor Pipe

Het gaat niet snel, maar Pipe pakt gedecideerd de eerste twee legs. De gemiddels zijn niet al te hoog. 83 voor Pipe, 84 voor Smith

Opkomst

Pipe en Smidt betreden het podium

Langzaam

De als 27ste geplaatste Engelsman Justin Pipe kennen we vooral als de man die zo langzaam zijn pijlen in het bord gooit. Maar daar is een reden voor: na een auto-ongeval raakt zijn rechterarm zwaar beschadigd. Pipe, bijgenaamd The Force, kan wel sneller gooien, maar dat gaat ten koste van zijn concentratie. Hij was boomchirurg voordat hij professioneel ging darten in 2010. Stond in 2012 twaalfde op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Volledig scherm
Bernie Smidt. © Lawrence Lustig/PDC

Slotpartij

De slotpartij van de avond brengt de Engelsman Justin Pipe op het podium. Hij speelt tegen de winnaar uit de voorronde: de Nieuw-Zeelander Bernie Smith, de man met de vederlichte darts van 14 gram. De winnaar van deze partij speelt in de tweede ronde tegen Phil Taylor.

Zege Whitlock

Het zit er op. Whitlock wint moeizaam van de Duitsers Martin Schindler met 3-1 in sets.

Legs Whitlock

De eerste twee legs in de vierde set gaan naar Whitlock die iets beter lijkt te gaan spelen. Zijn gemiddeld stijgt naar bijna 87.

Set Whitlock

Whitlock gaat moeizaam naar 2-1 in sets tegen Duitser Schindler.

Gelijk

De derde leg in de derde set is voor Whitlock, de vierde voor de Duisser. Het staat weer gelijk

Leg Schindler

Derde 180 voor Schindler. Whitlock mist aantal legdarts, Schindler ook. Het gaat daarna over en weer mis. Het is Schindler die het koelst blijft en deze puddingleg wint met dubbel 1... 1-1 in legs in de derde set. Het gemiddelde voor beide darters is gedaald naar 85.

Set Schindler

De Duitser Schindler pakt Schindler de vijfde leg en dus de tweede set. Beide darters zitten rond 92 gemiddeld.

Leg Whitlock

Whitlock pakt de vierde leg en maakt er 2-2 in legs van.

laad oudere berichten