Het volgens velen 'mannelijke' podium van de 800 meter bij de Spelen in Rio de Janeiro (2016), met van links naar rechts Francine Niyonsaba, Caster Semenya en Margaret Wambui.
Volledig scherm
PREMIUM
Het volgens velen 'mannelijke' podium van de 800 meter bij de Spelen in Rio de Janeiro (2016), met van links naar rechts Francine Niyonsaba, Caster Semenya en Margaret Wambui. © EPA

Zaak-Semenya: Man? Vrouw? Zeg het maar...

Ooit spraken we in de sport een categorie voor mannen en een voor vrouwen af. Maar wat te doen met mannen of vrouwen die afwijken van het gemiddelde, of zich anders voelen?

In 1950 zorgde Foekje Dillema al voor discussie.
Volledig scherm
In 1950 zorgde Foekje Dillema al voor discussie.

Door Pim Bijl

De man-vrouwdiscussie in de sport is niet nieuw. Denk alleen maar aan Foekje Dillema, die Fanny Blankers-Koen bij vlagen op de sprint versloeg, maar in 1950 uit de atletiek werd geweerd na een ‘medisch onderzoek’. Wél is de discussie door alle kennis die we hebben opgedaan eigenlijk alleen nog maar moeilijker geworden.

,,Vroeger was het simpel‘’, schetst Hidde Haisma, hoogleraar farmaceutische genmodulatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Toen werd gekeken of er een vagina aanwezig was om te bepalen of iemand een vrouw was. Later gingen we kijken of er twee X-chromosomen aanwezig waren in plaats van XY. Maar nu is dit ook niet sluitend meer. Het kan zijn dat bij iemand met twee XX-jes toch een klein stukje Y aanwezig is. En nu kijken we dus ook naar de belangrijkste hormonen die een rol spelen. Dat zijn er veel, met ook allerlei variaties."