Volledig scherm
© pro shots

'Ze kunnen allemaal het Wilhelmus meezingen'

In de selectie van het Nederlands zaalvoetbalteam is keeper Pieter Grimmelius de enige 'honderd procent Hollander'. De ploeg die gisteravond het EK opende in Antwerpen tegen Rusland (7-1 verlies), bevat vooral spelers met Marokkaans bloed. Niettemin heeft het team van bondscoach Marcel Loosveld een sterk Oranjegevoel.

Volledig scherm
Bondscoach Marcel Loosveld (R). © pro shots

Waarom Nederlanders van Marokkaanse afkomst zo goed kunnen zaalvoetballen? Aan de andere kant van de telefoonlijn in Antwerpen, waar Oranje het EK speelt, blijft het even stil. 'Die jongens hebben ontzettend veel techniek', klinkt het dan uit de mond van bondscoach Marcel Loosveld (51).

De Maastrichtenaar, al sinds 2009 de eindverantwoordelijke bij het Nederlands team, vertelt dat hij simpelweg de beste spelers uit ons land oproept. 'Ik selecteer puur op kwaliteit en de Marokkaanse jongens zijn top', verklaart hij. 'Vroeger voetbalde elk jongetje op straat, nu zijn dat vooral nog gastjes met een allochtone afkomst. Op een stenen ondergrond leer je de basistechniek die in het zaalvoetbal erg belangrijk is. Dat is, denk ik, de reden dat veel jongens uit die doelgroep goed zijn in deze sport.'

Volgens de bondscoach roept het aantal Marokkanen in het Nederlands zaalvoetbalteam vaker vraagtekens op bij de media. Loosveld vindt het echter geen issue. 'Het zijn ten eerste allemaal Nederlanders, anders mocht ik ze niet eens selecteren. Bovendien voelt iedereen in het team zich Nederlander. Bijna iedereen is geboren en getogen in dit land. Onderling spreken we alleen Nederlands. Sommige jongens praten zelfs plat Amsterdams', aldus de coach die met het nationale zaalvoetbalteam in 1989 als speler de WK-finale haalde.

Wilhelmus
Het trainings- en voedingsprogramma van de EK-selectie bevat geen bijzonderheden vanwege de vele Marokkanen in de selectie. De geloofsovertuiging van sommige spelers heeft geen invloed op deze schema's. 'Dat is allemaal niet nodig', vertelt Loosveld. 'De jongens zijn erg Hollands en kunnen zelfs allemaal het Wilhelmus meezingen.'