Volledig scherm
© AFP

Zilver met gouden randje voor handbalsters Oranje

De Nederlandse handbalsters hebben een historisch wereldkampioenschap niet kunnen bekronen met de wereldtitel. Grootmacht Noorwegen was zondag in de finale veel te sterk en won met duidelijke cijfers: 31-23.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp

De Noorse ploeg bleek een onneembare vesting. Dat werd in de eerste helft al duidelijk, toen de regerend olympisch- en Europees kampioen over de verbouwereerde ploeg van bondscoach Henk Groener heen liep. Bij rust was het verschil al elf doelpunten: 20-9. In de tweede helft richtte Nederland zich enigszins op, mede dankzij de uitblinkende Estavana Polman, maar wist het tij niet meer te keren.

Oranje schreef niettemin Nederlandse handbalgeschiedenis door de finale te bereiken met snel en attractief handbal.

Bondscoach Groener vond zijn speelsters voor de finale minder gespannen dan voor de halve finale tegen Polen, maar na het fluitsignaal leek Oranje welhaast te bezwijken onder de druk. Noorwegen ging furieus van start en overrompelde het Nederlands team. De dekking bleek broos, maar belangrijker, het lukte Oranje niet te scoren. Te vaak stuitten de ballen op de Noorse keepster Kari Grimsbo, die zelfs de snoeiharde worpen van Lois Abbingh keerde. Spelverdeelster Nycke Groot miste de regie en Tess Wester was geen schim van de doelvrouw die tot aan de finale bijna alles tegenhield.

Groener probeerde met een vroege time out zijn ploeg op de rails te krijgen, toen die met vijf doelpunten achterstond, maar het werd van kwaad tot erger. Vrijwel elke schotpoging mislukte, terwijl Noorwegen door de kolkende sporthal van Herning dartelde en er lustig op los scoorde. Bij rust was de achterstand naar een vrijwel onoverbrugbare kloof van elf doelpunten opgelopen: 9-20.

In de tweede helft richtte Oranje zich op. Op karakter zocht de ploeg de aanval, Polman raakte op scoringsdrift en samen met de sterke cirkelspeelster Danick Snelder verkleinde ze de achterstand tot zes doelpunten. Maar de ervaren Noorse ploeg, met olympische, Europese- en wereldkampioenen als Amanda Kurtovic en Heidi Löke in de gelederen , liet het niet tot een sensationele wending komen en hield stand.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© AFP

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Volledig scherm
© afp

60. Einde wedstrijd. Het is zilver een fraai gouden randje voor de handbalsters van Oranje. Noorwegen, de olympisch kampioen, wordt vootr het eerst wereldkampioen door een zege van 31-23 op Nederland.

Volledig scherm
© anp

55. - Daar is toch weer een tussensprintje van Norwegen, dat drie keer scoort op rij: 29-21. Is dat te veel voor Oranje. Het lijkt van wel met nog vijf minuten op de klok.

51. - Oranje wordt beter en beter. Het gat was even 12 treffers, maar is nu nog maar 5: 21-26. Wat een comeback! Over de laatste 16 punten staat het 12-4 voor Oranje!

Volledig scherm
© anp

45. Met nog een kwartier op de klok leidt Noorwegen met 25-17. Kan het nog?

Volledig scherm
© afp

43. - Time-out Noorwegen! Oranje speelt na de rust zonder druk en maakt het de olympisch kampioen erg lastig. De marge is nog altijd groot, zeven treffers (24-17), maar kan de ploeg van Henk Groener Noorwegen nog nerveus krijgen?

Volledig scherm
© afp

40. - Oranje knabbelt met nieuw elan puntje voor puntje wat af van de grote Noorse voorsprong af, maar de achterstand van negen treffers is nog altijd groot: 24-15.

Volledig scherm
© ap

36. - Wat een goal van de Noorse linkeraamnvalster Harrem, die de bal met effect langs Oranje-keepster Tess Wester speelt.

35. - Weer twee minuten tijdstraf voor Noorwegen. Nora Mork zit in het beklaagdenbankje. Oranje komt op 22-13.

Volledig scherm
© afp

33. - Ida Alstad moet met twee minuten naar de kant bij Noorwegen. Kan Oranje daarin iets van de grote achterstand afknabbelen?

Volledig scherm
© anp

31. - De tweede helft is begonnen in Herning. Wat kan Oranje nog tegen de soevereine olympisch kampioen Noorwegen?

30. - Het is rust in de Jyske Bank Boxen in Herning. Noorwegen leidt met een flinke marge van elf treffers (20-9) tegen een nerveus en slordig spelend Oranje. De wereldtitel lijkt in de tweede helft nu al een kansloze missie tegen de beresterke olympisch kampioen.

Volledig scherm
© afp

23. - Oranje heeft het erg lastig met een dartelend Noorwegen. Het staat 14-8 in een fase waarin Debby Bont met twee minuten aan de kant zit. Nederland is vooral aanvallend onmachtig, al is dat ook de verdienste van de felle Noorse verdediging.

15. - Het percentage van de schoten is bij Oranje 39%. De Noorse vrouwen zitten al op 59%. Daar zit de crux bij een tussenstand van 9-5 in het voordeel van de olympisch kampioen.

Volledig scherm
© afp

12. - Time-out van Henk Groener, die ziet dat Oranje te veel kansen laat liggen. De Noorsen lopen uit naar een voorsprong van 9-4.

10. - Estevana Polman raakt geblesseerd aan haar vingers bij een val en moet naar de kant.

9. - Tweeminutenstraf voor Danick Snelder en een score voor de Noorsen. Oranje moet even attent zijn in deze fase.

6. - Oranje moet zichtbaar de nervositeit van zich af spelen. Veel slordigheden in de passing en gemiste kansen. Noorwegen leidt na 6 minuten met 4-2.

1. - De finale is begonnen!

17.13 - We hebben de volksliederen gehad. Het zindert van de spanning in Herning. Laat de finale beginnen! Nog twee minuten.

17.08 - De speelsters van Nederland worden voorgesteld aan het publiek in Herning. De hal is met 16.000 fans compleet uitverkocht.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De Nederlandse handbalsters kunnen zondag de kroon zetten op een historisch WK. De ploeg van bondscoach Henk Groener schreef in Denemarken al geschiedenis en mag als beloning met Noorwegen om de wereldtitel strijden. De Noorse ploeg is de regerend olympisch en Europees kampioen. Op de erelijst van het grote handballand staan twee wereldtitels, behaald in 1999 en 2011.

De Nederlandse ploeg van Groener heeft zich ontpopt als dé sensatie van het WK. Met snel en attractief handbal won Oranje de ene na de andere wedstrijd. Alleen het groepsduel met Zweden eindigde in een gelijkspel. De handbalsters versloegen in de knock-outfase eerst Servië en klopten vervolgens in de kwartfinales ook Frankrijk, waarmee Oranje historie schreef. De vijfde plaats op het WK van 2005, het beste resultaat ooit, was daarmee overtroffen.

Het stuntende Oranje plaatste zich vrijdag voor de eindstrijd door Polen met 30-25 te verslaan. Met keepster Tess Wester, Estavana Polman en Nycke Groot als blikvangsters gaat de ploeg van Groener zondag vanaf 17.15 uur op jacht naar de ultieme beloning: de wereldtitel en een olympisch ticket naar Rio de Janeiro.