Volledig scherm
© REUTERS

Zilveren Krumins: Was bang dat ik YouTube-hit zou worden

Susan Krumins ging nog nooit in haar leven zo kapot als tijdens haar 10.000 meter finale op de EK in Berlijn. Ze won zilver achter de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter en kwam wankelend over de finish. ,,Ik dacht: ik zal toch niet mijn medaille verspelen?”

Volledig scherm
© Getty Images

Door Pim Bijl

Kramp van haar grote teen tot haar kruin, verzuurde benen van Berlijn tot Tokyo, en zwarte vlekjes voor haar zicht. Volledig stuk zit Susan Krumins na de finish, ze kan een poos niet op haar benen staan en wordt uiteindelijk door de mascotte van het toernooi omhoog geholpen. Maar het was het waard. Ze heeft zilver op de 10.000 meter, terwijl ze afgelopen september nog een gescheurde peesplaat opliep.

Haar voorbereiding verliep daarna vol twijfels, met trippeltrappel-oefeningetjes in het zwembad, en soms tranen in haar ogen. Maar ze redde het. En dat er aan de start concurrentes stonden die net zo goed voor Kenia hadden kunnen uitkomen, zette ze van haar af. Yasemin Can - voorheen Vivian Jemutai - werd door Turkije genaturaliseerd nog voor ze senior werd. Lonah Chemtai Salpeter verhuisde negen jaar geleden naar Israël om nanny te zijn voor een Keniaanse ambassadeur, trouwde met een Israëlische man en komt pas sinds dit jaar voor haar nieuwe land uit.

WK

Volledig scherm
© REUTERS

Vier jaar geleden had Krumins het bijzonder moeilijk met die nieuwe concurrentes uit alle windstreken. Maar vorig jaar werd de 32-jarige Nijmeegse atlete, voorheen bekend als Susan Kuijken, op de WK 5de als eerste Europese. ,,Ik moet er gewoon mee dealen. Wie zegt dat Afrikaanse vrouwen sneller zijn? Ik moet ze gewoon aanvallen.”

In een meeslepende race liet ze zich niet gek maken door tempoversnellingen en komt steeds terug. Rondenlang zet ze de achtervolging op Salpeter in. Pas in het slot wordt duidelijk dat het gat niet meer te dichten is. Ze finisht uiteindelijk in 31.52,55, negen seconden achter de winnares Salpeter. De Ethiopische Zweedse Meraf Bahta wordt derde.

Maar haar doldrieste achtervolging op Salpeter kost haar bijna nog haar podiumplek. ,,Op het laatste stuk was ik zó kapot en kreeg ik een waas voor mijn ogen. Ik dacht: ik zal toch niet nog mijn medaille verspelen? Ik was bang dat ik zou vallen en een YouTube-hit zou worden. Maar gelukkig gaf ik niet op en kwam het goed. Ik ben hier heel trots op.”

Volledig scherm
© AP