Zo gruwelijk is geweld tegen homo's in Rusland

Video'De Russische autoriteiten spelen homofoben en hun gewelddadige aanvallen op homo's, lesbiennes en biseksuelen in de kaart', stelt Tanya Cooper, woordvoerster van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie lanceert vandaag, vier dagen voor de start van de Olympische Winterspelen in Sotsji, deze video waarin getoond wordt hoe homo's en lesbiennes in Rusland worden uitgelokt en vervolgens vernederd en fysiek aangevallen. Opgelet: de beelden zijn schokkend.

De wet tegen de zogenaamde 'homoseksuele propaganda' gericht op minderjarigen en de openlijke antihomo-standpunten van publieke figuren zet de voorbije maanden in Rusland de deur open voor toenemend antihomogeweld. Een aantal van die incidenten, de ene al gruwelijker dan de andere, werd door Human Rights Watch verzameld in bovenstaand filmpje.

Vernederd en misbruikt
De groepering 'Occupy Pedophilia' voert ongestraft en onder het mom van de bescherming van kinderen de meest vicieuze aanvallen uit op homo's en lesbiennes. Die worden gelokt met een afspraakje en vervolgens fysiek misbruikt. Die operaties worden gefilmd en vervolgens op het internet gepost om de slachtoffers publiekelijk te vernederen. De autoriteiten ondernemen niets tegen deze praktijken.

Fascistisch
'Dit is een georganiseerd fenomeen, deze groepen zijn in heel Rusland actief. Ze organiseren zich online en de beweging heeft een duidelijk ideologie. Die is fascistisch. Dit zijn fascisten die de makkelijkste prooien uitkiezen. Ze hoeven het niet eens meer te verbergen', aldus Igor Kochetkov, voorzitter van het Russische LGBT-netwerk.

Human Rights Watch eist dat Rusland dergelijke incidenten onderzoekt en de geweldplegers vervolgt. Verder wil de organisatie dat de autoriteiten het antihomogeweld veroordelen en dat de antipropagandawet wordt ingetrokken.