Volledig scherm
Parijs is meteen in olympische stijl. Na de bekendmaking in Lima bij het IOC-congres wordt in de Franse hoofdstad meteen het olympische logo onthuld voor de Eiffeltoren. © AP

Zomerspelen 2024 in Parijs, vier jaar later in LA

DefinitiefDe Olympische Spelen van 2024 worden definitief gehouden in Parijs. Dat heeft het International Olympisch Comité zojuist in de Peruaanse hoofdstad Lima bekendgemaakt.

Los Angeles bereikte afgelopen zomer al een intentie-overeenkomst met het IOC om de Spelen van 2028 te gaan organiseren. Dat betekende automatisch dat Parijs vier jaar daarvoor het mondiale sportevenement mag huisvesten. Het comité was al akkoord gegaan met het voorstel om twee Spelen tegelijk toe te wijzen. Dat gebeurde in de IOC-historie pas één keer eerder: in 1921 bepaalde het IOC dat Parijs de Spelen van 1924 zou krijgen en Amsterdam die van 1928.

Volledig scherm
© AFP

LA en Parijs hadden zich allebei kandidaat gesteld voor de Spelen van 2024. Beide kandidaat-steden zijn volgens het IOC echter zo goed, dat ze allebei een keer de Zomerspelen mogen organiseren. De Fransen krijgen hun zin met de Spelen van 2024. Het is dan precies honderd jaar geleden dat Parijs het mondiale sportevenement ook huisvestte. In 1900 was de Franse hoofdstad ook decor van het olympische toernooi. LA organiseerde de Spelen eerder in 1932 en 1984.

De eerstvolgende Zomerspelen, in 2020, worden in de Japanse hoofdstad Tokio gehouden.

Meteen na de officiële toewijzing aan Parijs vonden in de Franse hoofdstad festiviteiten plaats. Zo werd op het beroemde Trocadero-plein - voor de Eiffeltoren - het logo met de vijf olympische ringen onthuld. Dat gebeurde in een flinke storm met veel regen. De Eiffeltoren was zelfs deels in zware bewolking gehuld. 

Volledig scherm
De Franse president van het nationale olympische comité Denis Masseglia. © AFP
Volledig scherm
Oud-atleet Tony Estanguet van het Franse Olympisch Comité. © AP