Volledig scherm
© ANP

Zonderland herstelt zich met één arm en pakt zilver, brons Deurloo

Epke Zonderland heeft bij de WK turnen in Montreal op spectaculaire wijze zilver gepakt. De Fries miste onderweg de rekstok met een hand en slingerde even aan één arm, waarmee hij zich toch op het podium turnde. Bart Deurloo greep het brons.

Volledig scherm
Epke Zonderland en Bart Deurloo met hun medailles. © www.roeldijkstra.nl

De wonderlijke oefening van Zonderland, olympisch kampioen van Londen 2012, met één combinatie van vluchtelementen en twee losse leverde een score van 14,233 op. De Kroaat Tin Srbic ging daar verrassend overheen: 14,433. Bart Deurloo pakte in zijn eerste WK-toestelfinale het brons: 14,200.

Zonderland miste na de Cassina/Kovacs de rekstok met zijn linkerhand en maakte aan één arm een draai om zijn oefening nog te vervolgen met twee losse vluchtelementen en een geslaagde afsprong. Het was niet genoeg voor zijn derde wereldtitel.

Deurloo, als eerste in actie gekomen, slaagde er niet in zijn gewenste 'triple' uit te voeren. Na de combinatie van vluchtelementen Kovacs/Cassina kwam hij niet goed uit om de Kolman er meteen achteraan te doen. Met de Yamawaki als vierde vluchtelement en een klein stapje bij de afsprong kwam Deurloo tot 14,200.

Twee Nederlanders in de WK-finale op rek was pas één keer eerder voorgekomen. In 2007 in Stuttgart werden Zonderland en Jeffrey Wammes respectievelijk vierde en vijfde.

Koning van het rekturnen

Volledig scherm
© www.roeldijkstra.nl

Zonderland was in 2012, 2013 en 2014 de koning van het rekturnen. Met zijn drievoudige combinatie van vluchtelementen verbaasde hij op de Spelen van Londen de turnwereld. De jaren erop volgden twee wereldtitels met een oefening waarin hij twee keer twee vluchtelementen combineerde. Het waren optredens die ook erna door niemand werden overtroffen. In Montreal leek hij zijn oude niveau te naderen, maar ging het in de finale toch mis. Hoewel hij knap aan de rekstok bleef hangen en met zilver in ieder geval een medaille mee naar huis nam.

Zonderland blij met zilver

Volledig scherm
© ANP

Zonderland was blij met zijn zilveren medaille op het WK in Montreal: ,,Het was niet top, maar ik ben zo blij dat ik erin ben blijven hangen'', zei de Fries, die zich als een soort Superman voelde nadat hij een rondje om de stok draaide aan één arm. ,,Ja, zo voelde het wel een beetje'', lachte de olympisch kampioen van 2012, die vier jaar later in Rio een periode vol malheur afsloot met een val. ,,Met mijn score (14,233) was het daarna afwachten wat de turners na me deden. Het kon goud zijn, maar ook de vierde plaats. Het kon alle kanten op. Ook daarom ben ik blij met zilver.''

Deurloo niet helemaal tevreden

Deurloo pakte in zijn eerste toestelfinale op een WK in Montreal meteen brons op het onderdeel rek. ,,Met een oefening die niet helemaal ging zoals het moest, er zit meer in'', vertelde de 26-jarige Rotterdammer naderhand. ,,Bij mijn eerste vluchtelement ging het al niet perfect. Ik ben blij dat het goed afliep.''

'Bravoure Bartje', zoals zijn bijnaam luidt, kon de door hem gehoopte triple niet maken. ,,Het blijkt voor iedereen lastig om onder druk te turnen. Kijk naar die Cubaan, met wel een gelukte triple, maar een grote fout bij de afsprong. Die had anders gewoon gewonnen.''

Er zit meer in, Deurloo roept het al jaren. ,,Eindelijk heb ik het hier op het hoogste podium laten zien. Mooi dat ik hier samen met Epke (Zonderland, tweede) op het podium sta. We waren natuurlijk liever één en twee geweest. Maar ik denk dat dit ook historisch is, twee Nederlanders op het podium op een WK.''

Volledig scherm
Bart Deurloo. © ANP