Volledig scherm
Epke Zonderland grijpt naast het goud in Glasgow. © www.roeldijkstra.nl

Zonderland moet genoegen nemen met zilver aan rekstok bij EK

Epke Zonderland heeft al bijna vier jaar geen hoofdprijs te pakken. Ook op de slotdag van de EK in Glasgow greep de 32-jarige Friese turner naast het goud in de rekstokfinale. Het zilver smaakte zuur.

Door Marcel Luyckx

Met twee geslaagde combinaties van vluchtelementen turnde Zonderland verreweg de moeilijkste oefening van alle acht finalisten op de vloer. Maar een technische fout na de Cassina-Kovacs en de Kolman-Gaylord 2 leverde hem veel aftrek op in de uitvoering. Liefst zes concurrenten haalden een hogere E-score.

Zonderland heeft toch al niet de reputatie dat hij de netste rekstokturner is. Hij moest zich in de SSE Hydro neerleggen bij het meesterschap van de Zwitser Oliver Hegi, die even daarvoor ook al een bronzen plak had gewonnen op brug.

Dat stimuleerde de zilveren medaille-winnaar op rekstok van de EK van 2017 in Cluj-Napoca tot een stilistisch sterk nummertje met vier losse vluchtelementen. Beloond met een score van 14.700, voldoende voor goud. Zonderland bleef steken op 0.3 punt met 14.400. Het brons was voor de Hongaar David Vecsernyes met 14.033. Nog twee andere finalisten kwamen tot dezelfde score, maar de E-score (voor uitvoering) gaf de doorslag in het voordeel van de Hongaar.

Het is de tweede keer in zijn loopbaan dat Zonderland EK-zilver wint. Ook in 2010, in Birmingham, werd hij tweede. In 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) pakte hij de Europese titel.

Tevreden

Hoewel hij ging voor goud, kan Zonderland leven met de tweede plaats. ,,Ik ben blij met de oefening. De vluchtelementen zijn de grote uitdagingen. Bij de kwalificaties ging het al goed, waardoor ik met vertrouwen heb kunnen doorwerken naar vandaag."

Zonderland had nadat hij vier keer was losgekomen van de stok moeite met de zogenoemde dislock. ,,Dat is ook de zwakke plek. Ik kom daar nog wat kracht tekort en kon hem niet houden. Dat moet nog groeien. Ik heb nog drie maanden'', aldus de olympisch kampioen van 2012 die twee jaar later voor het laatst een hoofdprijs pakte: de wereldtitel in het Chinese Nanning. Eind oktober zijn de WK in Doha.