Volledig scherm
Caster Semenya. © REUTERS

Zwitsers hooggerechtshof schort testosteronregel tegen Semanya op

Het Zwitserse hooggerechtshof heeft de omstreden testosteronregel van de internationale atletiekunie tegen Caster Semenya opgeschort. Het CAS keurde vorige maand de nieuwe regels van IAAF goed, maar werd vanmiddag teruggefloten door de Zwitserse instantie. De Zuid-Afrikaanse atlete mag in elk geval tot 25 juni uitkomen in wedstrijden.

De IAAF verplicht vrouwelijke atleten met van nature te hoge waarden van het spierversterkende hormoon testosteron medicijnen te slikken om die waarden te onderdrukken. De competitie zou daardoor eerlijker worden. De regels gelden voor afstanden van 400 meter tot 1 Engelse mijl. 

Quote

Ik ben de Zwitserse rechters bijzonder erkente­lijk.

Caster Semenya

Semenya werd geboren met een XY-chromosoom, in plaats van het vrouwelijke XX-chromosoom, waardoor ze extra veel testosteron aanmaakt. De tweevoudig olympisch op de 800 meter weigert hormoonremmers te nemen om haar hoge dosis omlaag te krijgen. 

De Zwitserse rechtbank gaf Semenya in elk geval tot 25 juni gelijk. Ze beraadt zich nog op een definitieve uitspraak.

In een eerste reactie zei Semenya dankbaar te zijn. ,,Ik ben de Zwitserse rechters bijzonder erkentelijk. Hopelijk kan ik nu weer aan wedstrijden deelnemen op een manier die ik gewend ben.” Haar advocate Dorothee Schramm zei eerder: ,,De regels van de IAAF zijn in strijd met de meest fundamentele principes. Mensenrechten moeten zwaarder wegen dan sportieve belangen.’’

Semenya liep voor het laatst een 800 meter op 3 mei in Doha en zette daar met 1.54,98 de beste tijd van dit jaar neer. Enkele dagen daarna werd de omstreden regel van kracht. Sindsdien heeft de drievoudig wereldkampioene geen 800 meter meer gelopen.