Actie Gelre in Apeldoorn: ’t Is stil bij de NVZ

Wie als patiënt of bezoeker vandaag in het Gelre Ziekenhuis moet zijn - niet alle zorg is uitgesteld - en er al tijden niet is geweest, kijkt zijn ogen uit. Tal van spandoeken voor een betere CAO hangen er in de grote centrale ruimte. Maar die meeste spandoeken, die hangen er al maanden.  

Volledig scherm
Tien afdelingen van het Gelreziekenhuis voeren vandaag actie voor een goede CAO. © Ingrid Willems

Hoewel de landelijke ziekenhuisactie vandaag is, liet het Gelrepersoneel zich al die tijd niet onbetuigd in zijn roep om betere arbeidsvoorwaarden. Vandaag konden medewerkers daadwerkelijk tot actie overgaan. Met het zelfgemaakte lied ’t Is stil bij de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) begonnen ze vandaag met hun protest. Veel bezoekers hadden daar voor al bij een kraampje een petitie ondertekend, ten teken dat ze de actie ondersteunen. Graag namen ze van actievoerend personeel een appeltje voor de dorst in ontvangst. 

Onvrede over uitblijven CAO

In verschillende speeches uitten de actievoerende verpleegkundigen en de vakbond hun onvrede over het uitblijven van een goede CAO. Bestuursvoorzitter Michel Galjee stak het actievoerend personeel een hart onder de riem. ,,We moeten niet tegenover elkaar staan, maar náást elkaar. ,,Ook wij weten dat de werkdruk in de gezondheidszorg te hoog is. Wij liggen er als Raad van Bestuur ook wakker van.’’ 

Ziekenhuis staat voor enorm dilemma

Die werkdruk neemt alleen maar toe en stelt het ziekenhuis volgens Galjee voor een enorm dilemma. ,,Hoe houden we de zorg goed overeind, wetende dat de overheid ook de komende jaren geen extra geld uittrekt voor de zorg. De werkdruk en de veroudering vragen steeds meer van ons. Hoe gaan we het met elkaar redden? We moeten goed kijken naar wat de patiënt nodig heeft en we moeten keuzes maken. Dat kan niet als je tegenover elkaar staat, die keuzes moeten we mét elkaar maken. Ik hoop dat jullie de passie, waarmee je dit werk doet, met diezelfde passie kunnen blijven doen.’’

Ludieke acties

Gedurende de hele dag zijn er in het ziekenhuis tal van (ludieke) acties. Zo gaan verpleegkundigen afdelingen en poli’s af met cake, onder het motto ’de koek is op’ en is er tussen 14.00 en 16.00 uur een gratis bloeddruk meting in de terrastuin, onder het mom van: het is (bloed)druk. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn