Volledig scherm
Algera transport in Wenum-Wiesel. © Kevin Hagens

Algéra Transport naar hoogste rechter in conflict met gemeente Apeldoorn

Algéra Transport legt zich niet neer bij de uitspraak van de bestuursrechter, in een hoog oplopend conflict met de gemeente Apeldoorn. Het transportbedrijf stapt naar de Raad van State om te voorkomen dat het zijn deuren moet sluiten aan de Papegaaiweg in Wenum-Wiesel.

Algéra wordt in die strijd gesteund door Willem Goudkuil, die met zijn bedrijf eigenaar is van het Algéra-pand, waar in het verleden langjarig de sleutelfabriek van Nemef was gevestigd. 

Goudkuil ligt inmiddels al twee jaar in de clinch met de gemeente over de locatie. Daarbij stelde de gemeente onder meer dat de voedselbank voor de gemeenten Epe en Heerde er in strijd met het bestemmingsplan zat. De voedselbank moest eruit, was de eis. Ook een caravanstalling kon volgens de gemeente niet door de beugel. Over de voedselbank is inmiddels overeenstemming bereikt en de caravanstalling is beëindigd, maar de toekomst van Algéra is ongewis.

Weigering

De gemeente weigerde een omgevingsvergunning te verlenen aan Algéra. Via de bestuursrechter vocht Algéra dat aan. Die schaarde zich vorige week echter achter de gemeente. 

De uitspraak geeft echter alle reden om in beroep te gaan bij de Raad van State, zegt raadsman Ton Robbers. Na bestudering van het vonnis noemt hij het 'typisch een zomeruitspraak' waarbij de rechter in zijn ogen inhoudelijk 'nergens op ingaat'. 

Vrachtwagens

Kern van het conflict is de overlast die zou worden veroorzaakt door de vrachtwagens van Algéra. Die overlast was veel groter toen Nemef er met meer dan driehonderd mensen sleutels maakte, stelt Robbers. 

De gemeente Apeldoorn zegt het 'handhavingstraject' richting Algéra te zullen doorzetten. Dat Algéra in beroep gaat heeft daar geen effect op, zegt gemeentewoordvoerder Toon Schuiling. De bestuursrechter wees ook het verzet van Algéra tegen een dwangsom al af, merkt hij op.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn