Volledig scherm
© ANP

Apeldoorn beducht voor overlast statushouders

Apeldoorn heeft moeite de integratie van vluchtelingen in goede banen te leiden. De eerste signalen van overlast in de woonomgeving dienen zich aan en inburgeringsprogramma's hebben maar ten dele succes. 

De gemeente heeft met de integratie dan ook nog 'een lange weg te gaan', waarschuwen burgemeester en wethouders.

Gemeentes hebben van het Rijk te horen gekregen hoeveel vluchtelingen met een verblijfsstatus tot en met 2019 moeten worden gehuisvest. Daar voldoet Apeldoorn op dit moment ruimschoots aan. Over hun integratie maakt het college van B en W zich echter zorgen.

De nieuwe Apeldoorners moeten de taal nog leren beheersen, het kost moeite om werk te vinden en een eigen bedrijfje beginnen blijkt lastig te zijn omdat daar best veel kennis van de Nederlandse regelgeving nodig is. Ook het wonen in een wijk of buurt blijkt soms lastig, geven burgemeester en wethouders aan. ,,En helaas signaleren wij ook signalen van overlast.''

Begeleiden

Om te voorkomen dat de problemen steeds groter worden, vindt de gemeente het van groot belang om de statushouders te begeleiden. Voor 2016 en 2017 stelde het kabinet daarvoor geld beschikbaar, maar dat was minder dan de gemeente had verwacht. En hoewel het nieuwe kabinet voorstander zegt te zijn van een 'intensieve benadering' van statushouders, heeft het voor 2018 geen extra geld beschikbaar gesteld.

Er komen dit jaar in Apeldoorn opnieuw bijna tweehonderd statushouders bij, zo is de verwachting. Het kabinet legt de regie voor opgaven als taalontwikkeling en inburgering steeds meer bij de gemeenten. Extra geld is voor dit jaar echter niet beschikbaar gesteld. Dat betekent dat Apeldoorn zelf middelen moet vinden. Burgemeester en wethouders schatten dat hier voor 2018 een kleine zeven ton nodig is. Dat kan zelfs nog oplopen door mogelijke extra kosten van het huisvesten van alleenstaande minderjarige vluchtelingen zodra die achttien jaar oud zijn.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn