Volledig scherm
Het omstreden verkeersbord aan de Kalverstraat wordt afgevoerd. © Maarten Sprangh

‘Apeldoorn had meteen lik op stuk moeten geven bij negeren bord eenrichtingsweg’

Apeldoorn had bij het nieuwe eenrichtingsverkeer in de binnenstad, afgelopen maand, meteen moeten controleren en desnoods boetes moeten uitschrijven. Dat zegt Karel Brookhuis, hoogleraar toegepaste psychologie en verkeerskunde.

Sinds 17 april moest verkeer dat van west naar oost dwars door het centrum wilde rijden, een lus maken rond de Onze Lieve Vrouwekerk. In de praktijk negeerden veel bestuurders het eenrichtingsverkeer dat hiervoor was ingesteld. Ze bleven op de Kalverstraat rechtdoor rijden op de kruising met de Hoofdstraat. Omdat anderen de nieuwe route wél volgden, werd het Stationsplein een stuk drukker. Burgemeester en wethouders hebben de maatregel daarom teruggedraaid.

Bekritiseerd

Juist omdat de maatregel volop werd bekritiseerd, onder meer op sociale media, was het goed geweest er van meet af aan bovenop te zitten. ,,Je hebt in dit soort situaties van die mensen die elkaar opstoken van ‘ze zijn gek bij de gemeente, onzin, doen we niet’. Als je dan in het begin ook nog wat tolerant bent, ja, dan denken ze al heel snel: middelvinger op. En dat doen mensen zo massaal dat het dweilen met de kraan open is en lastig om er nog wat aan te doen. Dit is niet handig gedaan, lijkt mij.’’ Na enkele weken had beboeten geen zin meer, denkt Brookhuis: ,,Dat is met alle soorten overtredingen zo. Als je dat eerst te lang laat doorwoekeren, wekt handhaving alleen maar wrevel op.’’ 

Andere maatregel

De gemeente Apeldoorn gaat zich nu beraden op een andere maatregel om doorgaand verkeer uit de binnenstad te krijgen. Een troost: dat kan best wel goed uitpakken, schat Brookhuis in. ,,Als je het echt anders doet dan deze eerste maatregel. En het moet duidelijk zijn, en acceptabel. In die zin dat het niet al te oncomfortabel is, anders krijg je ook weer mopper.’’

  1. Jeukrupsenplaag Apeldoorn loopt uit de hand: ‘We pakken nu alleen de schoolpleinen nog aan’
    PREMIUM

    Jeukrupsen­plaag Apeldoorn loopt uit de hand: ‘We pakken nu alleen de schoolplei­nen nog aan’

    De overlast van de eikenprocessierups in Apeldoorn loopt op dit moment de spuigaten uit. Het aantal meldingen ging gisterochtend over de zevenhonderd heen, waar dat er vorig jaar maximaal driehonderdvijftig waren. ,,We pakken op dit moment alleen de meldingen over schoolpleinen nog aan, de rest moet wachten’’, vertelt Bert-Jan van Zetten, die de aanpak van ziekten en plagen in de gemeente coördineert.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn