Volledig scherm
© REUTERS

Apeldoorn wil Boeing 747 laag over laten vliegen

videoDe gemeente Apeldoorn gaat proberen op 22 januari een Boeing 747 laag over Apeldoorn te laten vliegen. Dit om een indruk te krijgen van het vlieglawaai dat gaat ontstaan door vakantievluchten vanaf Lelystad Airport. 

Raadslid Wim Willems van Lokaal Apeldoorn stelde vanavond het plan voor tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het college antwoordde te proberen dat plan te verwezenlijken. 

,,Er is veel commotie rondom de vliegroutes en mogelijk lawaai overlast van vliegtuigen vanaf Lelystad'', luidde het pleidooi van Willems. ,,Lokaal Apeldoorn pleit al langer dat het beleven van de overlast een belangrijk instrument is. Op 22 januari is er een vlucht gepland met een KLM boeing 747, wel te verstaan de PH BFF (daarmee nemen we het vliegtuig met de meest ongunstige omstandigheden) van Schiphol naar Twente. Recent heeft een gelijksoortige vlucht ook plaats gevonden boven het gebied van Lochem op circa 3000 voet.''

Lokaal Apeldoorn vroeg of het college bereid is KLM/de luchtverkeersleiding te verzoeken deze vlucht op 2700 meter hoogte uit te laten voeren en zo nodig de inwoners van Apeldoorn daarover te informeren. Het college antwoordde dit te willen proberen en gaat nu kijken wat mogelijk is.

Hieronder een video van de landing van een Boeing 747 waarmee je een beeld krijgt van hoeveel geluid  dat met zich meebrengt en het soort geluid. Een landing geeft uiteraard nog meer geluid dan het laag overvliegen van een Boeing. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn