Volledig scherm
Gebouwen op landgoed Sollewerf in Beekbergen. © archief/Kevin Hagens

Apeldoorn wint zaak tegen landgoedeigenaar Flipsen

De gemeente Apeldoorn heeft terecht een aantal dwangsommen aan landgoedeigenaar Marc Flipsen opgelegd om hem onder meer te dwingen de recreatieverhuur van een aantal gebouwen op Landgoed Sollewerf te staken en een hekwerk rond het landgoed te verlagen.

In een definitieve uitspraak veegt de Raad van State alle bezwaren van Flipsen van tafel. Volgens het hoogste bestuursrechtscollege van het land mocht de gemeente Apeldoorn dwangsommen opleggen om de recreatieverhuur van de zogenoemde Charming Cottage te staken. Het gebouw mag alleen als permanente woning worden gebruikt.

Paardenstal

Uit de Unique Cottage moesten alle woonvoorzieningen worden gesloopt. Dat gebouw mag alleen als garage en paardenstal worden gebruikt, overeenkomstig de bouwvergunning uit 1975.

Flipsen vond de dwangsommen buitensporig en hun doel voorbijschieten. Daar is de Raad van State het in hoger beroep niet mee eens. Flipsen moet zich gewoon aan het bestemmingsplan en eerder verleende bouwvergunningen houden, zo blijkt uit de uitspraak.

Hekwerk

Verder verzette Flipsen zich tevergeefs tegen de Apeldoornse eis om een hekwerk rond het landgoed te verwijderen, dan wel tot één meter hoogte terug te brengen. Flipsen mag alleen hogere hekken plaatsen op dat deel van zijn landgoed dat een woonbestemming heeft. En niet in het deel dat een bos- en natuurbestemming heeft. Dergelijke hekken zijn onder meer hinderlijk voor trekkend wild, meent de gemeente. Flipsen mag nu wel vergunningsvrij hekken plaatsen, zolang die niet hoger zijn dan één meter. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn