Volledig scherm
© Rob Voss

Apeldoornse bunker Seyss-Inquart ligt bloot

De werkzaamheden aan de nazibunker aan de Apeldoornse Loolaan zijn begonnen. De klimop is verwijderd en de bovenkant afgegraven, waardoor de bunker nu veel beter is te zien. 

Het waterdicht maken gaat nu beginnen. Daarna begint het voorzichtig droogleggen van de binnenkant. Het is de bedoeling dat er in de toekomst groepen rondgeleid kunnen worden. De gemeente heeft daar 40.000 euro beschikbaar voor gesteld. 

De bunker was in de Tweede Wereldoorlog één van de schuilplaatsen van rijkscommissaris Seyss-Inquart, de hoogste nazi in Nederland. Het rijksmonument ligt op het huidige terrein van makelaarskantoor Hunink en Holtrichter. In de villa had Seyss-Inquart aan het eind van de oorlog zijn hoofdkwartier.

  1. Apeldoornse families onderscheiden met Yad Vashem voor hulp aan Joden tijdens de oorlog

    Apeldoornse families onderscheiden met Yad Vashem voor hulp aan Joden tijdens de oorlog

    Herman en Annie Schurink - Kerner en Johan Vis en Hendrika Frederika Vis - Sabel zijn vanmiddag postuum onderscheiden met een Yad Vashem. Tijdens een plechtige bijeenkomst in de Apeldoornse raadzaal namen Geeske Leunen - Schurink en Rudolf van der Velde als dochter en kleinzoon van beide families, de Israëlische onderscheiding in ontvangst uit handen van een afgevaardigde van de Israëlische Ambassade.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn