Volledig scherm
PREMIUM
Voorbeeld van een willekeurige verenigingsactiviteit van KDO. © Archief/KDO

Apeldoornse gymnastiekvereniging in nood door jarenlang graaiende penningmeester

De ontdekking van jarenlange verduistering is keihard aangekomen bij de Apeldoornse gymnastiekvereniging KDO. De 102 jaar oude club heeft bij de politie aangifte gedaan tegen haar penningmeester, die 65.000 euro zou hebben ontvreemd. Een financiële garantie van een verenigingsrelatie moet voorkomen dat KDO ten onder gaat aan de affaire.

De kwestie, die eind vorige maand aan het licht kwam, heeft enorme impact voor KDO, zegt secretaris Christel van Reekum. De vereniging wordt bestookt met dwangbevelen en aanmaningen, en de administratie en alle contracten zijn vernietigd door de penningmeester, zegt ze. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens moet KDO melding maken van een datalek. De financiële impact van de fraude is zo groot dat na de ontdekking ervan werd gevreesd voor de toekomst van de club, die in 2016 nog uitbundig het eeuwfeest vierde.

Grote ambities

Met circa 1300 leden is KDO een van de grootste sportclubs van Apeldoorn. De club heeft grote ambities. In de voormalige Wegener-drukkerij ontwikkelt het een topsporthal, die onder meer gaat dienen als opleidingscentrum voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Door financiële malversaties van de penningmeester dreigde alles ineen te storten, zegt Van Reekum.

  1. Miljoenentekort Apeldoorn verdubbeld door uitspraak rechter over vakantiehuisjes

    Miljoenen­te­kort Apeldoorn verdubbeld door uitspraak rechter over vakantie­huis­jes

    Een uitspraak van de Hoge Raad over recreatieterreinen heeft forse financiële gevolgen voor de gemeente Apeldoorn. Die schiet er dit jaar circa 2 miljoen euro bij in, doordat vanaf de vakantieparken nu minder belasting binnenkomt. Apeldoorn sluit het jaar af met een exploitatietekort van 6,5 miljoen (3,4 miljoen euro meer dan in mei werd verwacht) maar hoopt dankzij grondverkoop een miljoen in de plus te eindigen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn