Naast de Huisartsenpost bij Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn wordt deze week een spoedpost in gebruik genomen voor mensen met luchtwegproblemen.
Volledig scherm
Naast de Huisartsenpost bij Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn wordt deze week een spoedpost in gebruik genomen voor mensen met luchtwegproblemen. © Gep Leeflang

Apeldoornse huisartsen richten spoedpost in naast Gelre Ziekenhuis

Pal naast Gelre openen de Apeldoornse huisartsen medio deze week een spoedpost. Doel van de nieuwe voorziening is dat mensen met luchtwegproblemen zich hier kunnen laten onderzoeken zonder risico te lopen op coronabesmetting.

Aan het eind van de week is begonnen met de bouw van de spoedpost, die in totaal twaalf spreekkamers gaat bevatten. Alle 115 huisartsen in de regio en hun ketenpartners werken hierin samen. Zij sturen patiënten die zich met luchtwegklachten melden voor onderzoek door naar de spoedpost. 

Alleen na doorverwijzing door de huisarts kunnen patiënten er terecht.

Toezicht

Vanwege bouwactiviteiten naast Gelre worden bezoekers van de huisartsenpost al een aantal maanden opgevangen door een parkeerwacht. Zodra de spoedpost opengaat, zal die 24 uur per dag aanwezig zijn om bezoekers instructies te geven. 

St Jansdal

Apeldoorn is niet de eerste stad met een dergelijke spoedpost. Zo plaatsten het St Jansdal ziekenhuis en huisartsencoöperatie Medicamus in Harderwijk een noodtent om te voorkomen dat ‘normale’ patiënten en medewerkers in aanraking komen met mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. 

 1. Nog niet opgemaakt door de supermarkt tijdens seniorenuurtje in Apeldoorn
  PREMIUM

  Nog niet opgemaakt door de supermarkt tijdens senioren­uur­tje in Apeldoorn

  De zon is nog niet boven de horizon wanneer de eerste klanten met een winkelwagentje het AH-filiaal op winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn binnengaan. Het is maandagochtend en het van 07.00 tot 08.00 uur speciaal voor ouderen ingestelde boodschappenuurtje is net van start gegaan. Albert Heijn is ene van de supermarkten die helpt zo de ‘kwetsbare groep te beschermen in verband met het coronavirus’. En dat wordt gewaardeerd.
 1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

  Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

  Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn