Volledig scherm
Xaviera S. © Reuters/eigen foto

Apeldoornse jihadiste Xaviera S. terug in Nederland

Xaviera S. uit Apeldoorn is terug in Nederland. Ze is één van twee IS-vrouwen die zijn teruggestuurd door Turkije naar thuisland Nederland. Dat laten verschillende bronnen aan de Stentor weten, waaronder een bron binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Xaviera S. reisde in 2013 af naar Syrië, op weg naar het kalifaat. Ze liet haar jonge kind en familie in Nederland achter. Sindsdien staat ze op de radar van de Nederlandse inlichtingendiensten. 

In 2016 werd ze op de terrorismelijst geplaatst. En begin 2018, toen IS onder grote druk stond, pakte de Turkse politie de Apeldoornse op. Ze was toen in gezelschap van meerdere IS’ers. Onder hen haar man, de Algerijn Mokhtar M.

Hoger beroep

S. werd in Turkije veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van IS. Maar in hoger beroep werd die straf onlangs verlaagd naar vier jaar en twee maanden. En omdat Turkije een systeem kent waarbij veroordeelden wegens goed gedrag eerder vrij kunnen komen, werd Xaviera in Turkije op vrije voeten gesteld. De Apeldoornse zat al 1,5 jaar in voorlopige hechtenis. 

  1. Apeldoornse wethouder over sluiting Hoenderloo Groep: ‘Kinderen staan op één, de rest komt daarna’
    PREMIUM
    interview

    Apeldoorn­se wethouder over sluiting Hoenderloo Groep: ‘Kinderen staan op één, de rest komt daarna’

    De wanhoop van ouders kan hij zich goed voorstellen, maar geen enkel kind zal De Hoenderloo Groep verlaten zonder ‘maatwerkoplossing’. Dat zegt de Apeldoornse wethouder jeugdzaken Detlev Cziesso (GroenLinks) naar aanleiding van het besluit om de jeugdzorginstelling in Hoenderloo te sluiten. Hij belooft dat de instelling open blijft zolang nodig. ,,Wij gaan met argusogen volgen hoe Pluryn dit gaat doen.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn