Volledig scherm
© ANP XTRA

Apeldoornse kerken beginnen gezamenlijk noodfonds

Wie bij een Apeldoornse kerk aanklopt voor bijvoorbeeld huisraad, heeft sinds kort een nog grotere kans geholpen te worden. Zeven christelijke kerkgenootschappen in Apeldoorn hebben een gezamenlijk noodfonds opgericht om hun hulp effectiever te regelen.


Kerken willen traditioneel klaarstaan voor hulpbehoevenden, zowel dichtbij als ver weg. Daarvoor bestaat in christelijke kerken de diaconie. De protestantse kerken in Apeldoorn (PKN) stelden eerder al een gezamenlijke, centrale diaconie in. 

Meer vraag en meer aanbod

Door de krachten te bundelen kreeg de hulp een professioneel tintje; vraag en aanbod werden beter gestructureerd. Bovendien is er bij dergelijke schaalvergroting een grotere kans op succes: meer vraag en meer aanbod komen bij elkaar. Zeker bij goederen is dat handig. Hulp betekent in dit geval namelijk niet alleen het geven van geld via bijvoorbeeld een renteloze lening. Het gaat bij de diaconie ook vaak om het verstrekken van tweedehands spullen, zoals huisraad en fietsen die aan de diaconie zijn geschonken. De diaconie helpt met name mensen die bij andere instellingen buiten de boot vallen.

Nu is de volgende stap gezet om nog meer slagkracht te hebben. 'Toenemende hulpvragen, grotere efficiëntie en een duidelijkere herkenbaarheid in de samenleving' zijn de aanleiding geweest voor het Christelijk Noodfonds Apeldoorn. 

Aangesloten kerken

Daarbij zijn nu de Protestantse gemeenten Apeldoorn, Andreaskerk, Samuelkerk, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Apeldoorn-Centrum, Tabernakelkerk, International Christian Fellowship Apeldoorn en De Basis aangesloten. 

De initiatiefnemers van het noodfonds gaan ervan uit dat er nog meer geloofsgenootschappen in Apeldoorn aanhaken.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn